Kremowa tarta z brokułami — pyszny obiad dla całej rodziny

Tarta z brokułami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto na tartę

  • 120 g Masło
  • 1 Żółtko
  • 300 g Mąka pszenna
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Nadzienie serowo-brokułowe

  • 150 ml Śmietana
  • 4 Jajko
  • Brokuły
  • 250 g Ser feta
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszone oregano
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj składniki na ciasto na tartę z brokułami. Na blacie kuchennym połącz mąkę pszenną, miękkie masło, szczyptę soli oraz pieprzu, żółtko i całość zagnieć rękoma, aż uzyskasz jednolitą masę. Wyrobione ciasto owiń folią i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.

  2. 2

    Świeże brokuły umyj w chłodnej wodzie, podziel na różyczki i włóż do wrzącej wody, z odrobiną soli. Po kilku minutach gotowania wyłącz palnik i przełóż brokuły na durszlak. Warzywa nie mogą się rozgotować.

  3. 3

    Obierz cebulę i pokrój ją w plastry. Następnie smaż na odrobinie oleju roślinnego, aż nabierze złotego koloru.

  4. 4

    W misce połącz jaja ze śmietaną, dodaj przyprawy (czarny pieprz mielony, odrobinę soli i suszonego oregano), a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój fetę na małe kawałki.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Następnie przygotuj formę na tartę — wysmaruj ją masłem lub innym tłuszczem.

  6. 6

    Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na dość cienki placek. Następnie przełóż do formy na tartę i starannie obklej wszystkie elementy blachy. Spód ciasta nakłuj widelcem, po czym włóż je do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

  7. 7

    Kiedy ciasto na tartę z brokułami będzie gotowe, nałóż na nie pokrojoną wcześniej cebulę, podgotowane różyczki brokuła i kostki fety. Na koniec tartę zalej masą jajeczną i piecz w tej samej temperaturze ok. 25 minut.

     

    Wypróbuj także przepis na pyszną tartę ze szparagami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też