Kurczak pieczony — smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny

Kurczak pieczony
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak pieczony

  • 2 kg Kurczak w całości
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Suszony estragon
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 30 g Roztopione masło

Nadzienie

  • 0.5 Sztuka Cebula
  • Natka pietruszki
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 3 gałązki Tymianek
  • 1 gałązka Rozmaryn

Dodatkowo

  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 2 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • 1 łyżeczka Suszone oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do przyrządzania dania, kurczaka należy wyciągnąć z lodówki, by mięso delikatnie się ociepliło.

  2. 2

    W międzyczasie przystąp do przygotowania naczynia, w którym będzie piekł się kurczak. Na dno naczynia żaroodpornego bądź brytfanki połóż pokrojone kawałki marchewek i ułóż je na kształt kratki. Słupki surowej marchwi posłużą jako podstawa pod kurczaka pieczonego.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  4. 4

    Ocieplonego kurczaka natrzyj czarnym pieprzem mielonym, czerwoną papryką (słodką lub wędzoną) oraz solą. Wewnątrz mięsa umieść połowę cebuli, cytrynę pokrojoną w ćwiartki, tymianek, rozmaryn i zieloną pietruszkę. Po nadzieniu przystąp do wiązania nóg kurczaka — obwiąż je sznurkiem. Na koniec przyprawione mięso polej roztopionym masłem.

  5. 5

    Umieść kurczaka w przygotowanym naczyniu żaroodpornym i piecz przez 90 minut.

  6. 6

    W międzyczasie obierz ziemniaki i gotuj je w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Następnie umyj czerwoną paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją w słupki. Ugotowane kawałki ziemniaków wraz ze słupkami papryki skrop oliwą z oliwek extra vergine i dopraw, dodając suszonym oregano, czarnym pieprzem mielonym oraz solą. Przygotowane warzywa dołóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem pieczonym po 60 minutach opiekania i kontynuuj przez kolejne 30 minut.

  7. 7

    Kurczaka pieczonego wraz z dodatkami wyciągnij z piekarnika i odstaw na bok na ok. kwadrans. Po 15 minutach chrupiący i idealnie soczysty kurczak będzie nadawał się do pokrojenia.

     

    Wypróbuj także przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też