Pulchniutkie bliny ziemniaczane, w których się zakochasz. Przepis nie tylko dla dzieci

Bliny ziemniaczane
Źródło: GettyImages

Składniki

Bliny ziemniaczane

  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 15 g Drożdże
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 kg Ziemniaki
  • 2 łyżki Kwaśna śmietana
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 1 ząbek Czosnek
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Możesz także wykonać tę czynność, korzystając z robota kuchennego.

  2. 2

    Masę ziemniaczaną przełóż na sito, pod którym umieść dużą miskę, a następnie odsącz ją z nadmiaru soku.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin, po czym przeciśnij go przez praskę.

  4. 4

    W czystej misce umieść drożdże, jajko oraz śmietanę i starannie mieszaj składniki, do chwili otrzymania jednolitej masy. Następnie dodaj odsączone ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony oraz majeranek. Warto również dołączyć skrobię, która zebrała się na dnie miski po odsączeniu ziemniaków. Wszystkie składniki ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, przynajmniej na 30 minut.

  5. 5

    Po upływie wskazanego czasu rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy i posmaruj ją olejem rzepakowym, posługując się pędzelkiem sylikonowym. Następnie korzystając z łyżki stołowej, uformuj na niej bliny ziemniaczane o grubości ok. 5 mm. Placki należy smażyć z dwóch stron do chwili zarumienienia, a następnie ściągnąć z patelni i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

     

    Bliny ziemniaczane smakują znakomicie podane z jogurtem lub kleksem kwaśnej śmietany. Polecamy serwować je również z dodatkiem ulubionych warzyw.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też