Schab w sosie musztardowym — unikalne połączenie, którego trzeba spróbować

Schab w sosie musztardowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w sosie musztardowym

  • 0.5 Łyżeczka Miód
  • 500 g Schab wieprzowy
  • 1 łyżka Masło
  • 200 g Fasolka szparagowa
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.25 Szklanka Śmietanka 30%
  • 0.5 Łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 400 ml Bulion drobiowy
  • 1 łyżka Musztarda
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Schab starannie umyj, po czym osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry o grubości 1 cm. 

  3. 3

    Fasolkę szparagową opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odkrój jej końcówki. Jeżeli strączki są długie, możesz przeciąć je na połowę.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzanym tłuszczu smaż  cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa apetycznie się zeszklą, dodaj plastry schabu i smaż je do zarumienienia. Następnie na patelnię dodaj musztardę, miód, a na koniec dopraw składniki świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  5. 5

    W międzyczasie doprowadź bulion drobiowy do wrzenia, a gdy zacznie się gotować, wlej go na patelnię. 

  6. 6

    Schab w sosie musztardowym dopraw do smaku solą, a następnie przykryj pokrywką i duś wieprzowinę przez 50 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową i gotuj składniki przez następne 15 minut.

  7. 7

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Całość gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie ściągnij danie z palnika.

     

    Schab w sosie musztardowym smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanych ziemniaków.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też