Schab w sosie musztardowym — unikalne połączenie, którego trzeba spróbować
Schab w sosie musztardowym to doskonała propozycja na smakowity obiad dla całej rodziny. Przygotowanie tego smakołyku nie sprawi trudności nawet początkującym entuzjastom gotowania, ponieważ przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga profesjonalnych umiejętności. Wykonany krok po kroku, zgodnie z poniższymi wskazówkami schab w sosie musztardowym za każdym razem się udaje. Jesteśmy pewni, że Twoi najbliżsi będą oczekiwać, aż znowu pojawi się w domowym jadłospisie.
Składniki
Schab w sosie musztardowym
- 0.5 Łyżeczka Miód
- 500 g Schab wieprzowy
- 1 łyżka Masło
- 200 g Fasolka szparagowa
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 0.25 Szklanka Śmietanka 30%
- 0.5 Łyżeczka Mąka ziemniaczana
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Sztuka Cebula
- 400 ml Bulion drobiowy
- 1 łyżka Musztarda
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- 2
Schab starannie umyj, po czym osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- 3
Fasolkę szparagową opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odkrój jej końcówki. Jeżeli strączki są długie, możesz przeciąć je na połowę.
- 4
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzanym tłuszczu smaż cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa apetycznie się zeszklą, dodaj plastry schabu i smaż je do zarumienienia. Następnie na patelnię dodaj musztardę, miód, a na koniec dopraw składniki świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- 5
W międzyczasie doprowadź bulion drobiowy do wrzenia, a gdy zacznie się gotować, wlej go na patelnię.
- 6
Schab w sosie musztardowym dopraw do smaku solą, a następnie przykryj pokrywką i duś wieprzowinę przez 50 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową i gotuj składniki przez następne 15 minut.
- 7
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię. Całość gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie ściągnij danie z palnika.
Schab w sosie musztardowym smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Zobacz także:
Przepis na schab w sosie musztardowym to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne plastry wieprzowiny skąpane w pysznym dressingu zasmakują każdemu miłośnikowi domowej kuchni. Jeżeli nie masz pomysłu obiad, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka, nasza receptura okaże się strzałem w dziesiątkę.
Schab w sosie musztardowym wzbogacony jest dodatkiem żółtej fasolki szparagowej. Ten fantastyczny składnik sprawia, że danie staje się bardziej odżywcze i zdrowe. Ponadto to znakomita okazja na wprowadzenie roślin strączkowych do diety najmłodszych milusińskich. Schab w sosie musztardowym jest więc sposobem na pożywny obiad, który zaskoczy najbliższych kruchymi i delikatnymi kąskami mięsa, skąpanymi w fantastycznym dressingu.
Zobacz także: Schab po węgiersku — kapitalne danie, skąpane w wybornym sosie węgierskim
Jak przygotować schab w sosie musztardowym? Praktyczne wskazówki
Aby schab w sosie musztardowym smakował niczym specjał, który wyszedł spod ręki doświadczonego kucharza, warto zastosować kilka prostych wskazówek. Polecamy sięgnąć po mięso wysokiej jakości, najlepiej nieprzerośnięte tłuszczem. O świeżości schabu świadczą wilgotna struktura oraz różowa barwa. Fasolka szparagowa może być zarówno świeża, jak i mrożona, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne warzywo.
Schab w sosie musztardowym znakomicie smakować będzie z kawałkami kalafiora, zielonego groszku, czy zielonej cukinii. Do przygotowania tego dania można użyć zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Najlepiej jednak, aby był on przyrządzony bez dodatku kostki rosołowej. Dobranie dodatków nie powinno być trudne. Osobiście proponujemy połączyć danie z kaszą jaglaną. Dobrze sprawdzą się także gotowane ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw.