Zupa z trybuli po niemiecku — świąteczny specjał zachwalany przez naszych sąsiadów
W każdym państwie na stole świątecznym pojawiają się inne specjały. W Polsce na Wielkanoc króluje żurek z jajkiem i białą kiełbasą, wykonany na domowym zakwasie. To smak, który zapisał się w naszej tradycji, jednak coraz chętniej sięgamy po nowe przepisy, posiłkując się recepturami wykonywanymi przez naszych sąsiadów. Dziś na tapetę bierzemy zachodni specjał wielkanocny — zupę z trybuli po niemiecku. Jeśli jesteś miłośnikiem gastronomii i sztuki kulinarnej, koniecznie musisz jej spróbować!
Składniki
Zupa z trybuli po niemiecku
- 3 sztuki Cebula
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1.5 litr Bulion
- 150 g Śmietana 18%
- 300 g Liście trybuli
- Kawałek Por
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Mąka pszenna
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Obierz cebule z łupin i drobno posiekaj warzywa.
- 2
Do rondelka włóż masło i roztop je na niewielkim ogniu. Następnie do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez ok. 2 minuty.
- 3
Podsmażoną cebulę oprósz mąką pszenną, wymieszaj zawartość garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie do rondelka wlej bulion i doprowadź składniki do wrzenia.
- 4
Liście trybuli opłucz starannie pod bieżącą wodą i osusz. Por umyj i pokrój w krążki. Ziemniaki obierz z łupin, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
- 5
Wszystkie pokrojone warzywa umieść w garnku z bulionem i gotuj na średnim ogniu, odliczając 20 minut.
- 6
Do oddzielnej miski przelej utworzony wywar, a następnie dodaj śmietanę i ją zahartuj. Tak sporządzoną mieszankę wlej z powrotem do zupy i starannie wymieszaj z resztą składników.
- 7
Zupę z trybuli po niemiecku dopraw wedle własnego gustu, dodając do niej preferowane przyprawy. Gdy lekko przestygnie, całość zblenduj na jednolity krem. Posiłek najczęściej serwowany jest z kromkami świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Zupa z trybuli po niemiecku to wyborny specjał kuchni zachodniej, serwowany najczęściej w okresie wielkanocnym. Posiłek ten odznacza się intensywnym, zielonym kolorem i fenomenalnym smakiem. Jeżeli tak, jak nas inspiruje cię poznawanie nowych przepisów, w nadchodzące święta skuś się na przyrządzenie nowej potrawy. Zupa z trybuli po niemiecku na pewno zasmakuje twoim bliskim.
Zobacz także: Żurek wielkanocny — tradycyjny przepis na kultową zupę, nie tylko od święta
Trybula, czyli główny składnik proponowanej przez nas zupy, jest rośliną z rodziny selerowatych. Stosowana była już wieki temu, jako remedium na rozmaite dolegliwości. Ciekawostką jest, że w wielu krajach ta zielona roślina utożsamiana jest właśnie z Wielkanocą. Podobnie jak jajko w Polsce, w Niemczech trybula symbolizuje nowe życie.
Zupa z trybuli po niemiecku — jak ją przyrządzić? Porady i wskazówki
Zrobienie zupy z trybuli po niemiecku nie jest skomplikowanym procesem. Wystarczy podążać za opisaną przez nas recepturą i trzymać się proporcji, które zostały podane w przepisie.
Przygotowania polecamy rozpocząć od obrania cebuli i jej poszatkowania. Warzywo należy podsmażyć na roztopionym maśle, a następnie dodać mąkę i wymieszać zawartość garnka. Po kilku minutach smażenia zalej składniki bulionem, a kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa, wraz z tytułową trybulą. Po ok. 20 minutach gotowania tradycyjnej zupy niemieckiej można zabielić ją śmietaną. Wystarczy połączyć podany składnik z odlanym wywarem i z powrotem przelać do garnka. Na koniec zupę z trybuli po niemiecku należy zblendować na krem. Pamiętaj, że do tego kroku można przejść dopiero po przestudzeniu smakołyku.