Zupa z trybuli po niemiecku — świąteczny specjał zachwalany przez naszych sąsiadów

Zupa z trybuli po niemiecku
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa z trybuli po niemiecku

  • 3 sztuki Cebula
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1.5 litr Bulion
  • 150 g Śmietana 18%
  • 300 g Liście trybuli
  • Kawałek Por
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebule z łupin i drobno posiekaj warzywa.

  2. 2

    Do rondelka włóż masło i roztop je na niewielkim ogniu. Następnie do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez ok. 2 minuty.

  3. 3

    Podsmażoną cebulę oprósz mąką pszenną, wymieszaj zawartość garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie do rondelka wlej bulion i doprowadź składniki do wrzenia.

  4. 4

    Liście trybuli opłucz starannie pod bieżącą wodą i osusz. Por umyj i pokrój w krążki. Ziemniaki obierz z łupin, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.

  5. 5

    Wszystkie pokrojone warzywa umieść w garnku z bulionem i gotuj na średnim ogniu, odliczając 20 minut.

  6. 6

    Do oddzielnej miski przelej utworzony wywar, a następnie dodaj śmietanę i ją zahartuj. Tak sporządzoną mieszankę wlej z powrotem do zupy i starannie wymieszaj z resztą składników. 

  7. 7

    Zupę z trybuli po niemiecku dopraw wedle własnego gustu, dodając do niej preferowane przyprawy. Gdy lekko przestygnie, całość zblenduj na jednolity krem. Posiłek najczęściej serwowany jest z kromkami świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też