Staropolska zalewajka — przepis na tani i pyszny obiad. Domownicy będą prosić o dokładkę
Zalewajka to receptura doskonale znana każdemu fanatykowi tradycyjnej kuchni polskiej. Podstawowym i obowiązkowym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które w trakcie przygotowania zalewa się zakwasem żytnim. Zalewajka to specjał, który powstał w XIX wieku w odpowiedzi na potrzeby ludzi, zmagających się z biedą i niedostatkiem. Dziś jednak przysmak ten jest chętnie wykonywany przez osoby poszukujące smacznych i sycących przepisów dla całej rodziny.
Składniki
Zalewajka
- 3 łyżki Olej rzepakowy
- 4 szklanek Woda
- 200 g Cebula
- 500 g Ziemniaki
- 3 ząbki Czosnek
- 500 ml Zakwas
- 100 g Śmietana 18%
- 3 sztuki Liście laurowe
- 1 garść Grzyby suszone
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Sól
- 150 g Podgardle
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 150 g Kiełbasa
Przygotowanie
- 1
Grzyby umieść w misce, następnie wlej do naczynia szklankę gorącej wody i pozostaw składniki na co najmniej 60 minut.
- 2
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.
- 3
Podgardle pokrój w drobną kostkę.
- 4
Kiełbasę pokrój w półplasterki.
- 5
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- 6
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj podgardle i smaż mięso do chwili zarumienienia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż składniki przez ok. 10 minut.
- 7
Do garnka dodaj kiełbasę, czarny pieprz mielony, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlej także 1 l wody i dodaj przygotowane ziemniaki oraz grzyby. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj składniki przez ok. 10 minut.
- 8
Zakwas wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz kwaśną śmietaną i wlej roztwór do zupy. Gotuj potrawę przez następne 10 minut. Gdy upłynie wskazany czas, zalewajka jest gotowa do serwowania.
Zalewajka najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją także przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
Zobacz także:
W klasycznej odsłonie zalewajka to zupa składająca się z ziemniaków, cebuli, wody oraz zakwasu żytniego. Współcześnie kucharze chętnie dodają do niej także boczek oraz kiełbasę, czyli mięsne dodatki, które wzbogacają smak potrawy oraz sprawiają, że staje się ona pożywniejsza. Zalewajka to smakołyk, który w łatwy sposób można dopasować do osobistych preferencji i gustów kulinarnych. Wiele osób kojarzy ten specjał z czasem dzieciństwa i chętnie wraca do niego podczas rodzinnych uroczystości. Podobnie jak i inne dania kuchni staropolskiej, zalewajka jest także często serwowana w restauracjach jako specjalność lokalu.
Zalewajka — jak przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Jednym z największych atutów zalewajki jest łatwość przygotowania zupy. Do wykonania tej potrawy potrzebnych jest tylko kilka prostych składników oraz zaledwie 40 minut wolnego czasu. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym miłośnikiem gotowania, czy doświadczonym kucharzem, przyrządzenie rarytasu nie sprawi Ci nawet najmniejszej trudności.
Pamiętaj, że aby zalewajka była wyborna i aromatyczna, kluczową rolę odgrywa zaopatrzenie lodówki się w świeże i wysokiej jakości składniki. Osoby, które dysponują większą ilością wolnego czasu, zachęcamy do przygotowania zakwasu żytniego samodzielnie. Do wykonania tego specjału można wykorzystać podgardle lub boczek wędzony. Wybór zależy wyłącznie od preferencji przygotowującego potrawę kucharza. Należy jednak pamiętać, że zalewajka nie może być gotowana zbyt długo, ponieważ może to spowodować, że ziemniaki rozgotują się i rozpadną na mniejsze kawałki.