Staropolska zalewajka — przepis na tani i pyszny obiad. Domownicy będą prosić o dokładkę

Zalewajka
Źródło: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Składniki

Zalewajka

  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 4 szklanek Woda
  • 200 g Cebula
  • 500 g Ziemniaki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 500 ml Zakwas
  • 100 g Śmietana 18%
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 1 garść Grzyby suszone
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Sól
  • 150 g Podgardle
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 150 g Kiełbasa

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby umieść w misce, następnie wlej do naczynia szklankę gorącej wody i pozostaw składniki na co najmniej 60 minut.

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa. 

  3. 3

    Podgardle pokrój w drobną kostkę.

  4. 4

    Kiełbasę pokrój w półplasterki.

  5. 5

    Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  6. 6

    W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj podgardle i smaż mięso do chwili zarumienienia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż składniki przez ok. 10 minut.

  7. 7

    Do garnka dodaj kiełbasę, czarny pieprz mielony, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlej także 1 l wody i dodaj przygotowane ziemniaki oraz grzyby. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj składniki przez ok. 10 minut.

  8. 8

    Zakwas wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz kwaśną śmietaną i wlej roztwór do zupy. Gotuj potrawę przez następne 10 minut. Gdy upłynie wskazany czas, zalewajka jest gotowa do serwowania.

     

    Zalewajka najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją także przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też