Pierogi z kurkami to prawdziwy rarytas. Przepis jest prosty

Pierogi z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z kurkami

  • 1 Jajko
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 750 g Kurki
  • 2 sztuki Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować farsz na pierogi z kurkami, zacznij od bardzo starannego umycia grzybów. Następnie oczyszczone kurki umieść w garnku i zalej je wodą. Grzyby gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut od rozpoczęcia wrzenia. 

  2. 2

    Ugotowane kurki odcedź przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż je na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, pokrój je na mniejsze części. 

  3. 3

    Cebule obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę.

  4. 4

    Łyżkę oleju rzepakowego rozgrzej na patelni z grubym dnem. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez ok. 5 minut do momentu jej zeszklenia. 

  5. 5

    Teraz na patelnię dodaj pokrojone kurki i całość smaż przez 6-7 minut. Po tym czasie dopraw farsz do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  6. 6

    Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, 0,5 łyżeczki soli oraz jajko. Całość mieszaj do połączenia składników.

  7. 7

    Podgrzej 0,75 szklanki wody i dodaj do niej łyżkę masła. Mieszaj płyn do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Następnie do miski z mąką stopniowo dodawaj wodę i zacznij zagniatanie ciasta na pierogi. Powinno być ono elastyczne i odchodzić od rąk podczas ugniatania. Gotowe ciasto nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na bok, na ok. 30 minut. 

  8. 8

    Po tym czasie oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Z ciasta wykrawaj koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na każdy fragment nakładaj porcję przygotowanego farszu i starannie zlep brzegi ciasta.

  9. 9

    W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzuć porcję pierogów z kurkami. Powinny się one gotować jeszcze przez 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi z kurkami smakują wyśmienicie podana ze skwarkami, kleksem kwaśnej śmietany lub podsmażoną cebulką.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też