Wyborna zapiekanka z pieczarkami — przekąska gotowa w 15 minut

Zapiekanka z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka z pieczarkami

  • 300 g Pieczarki
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 15 g Masło czosnkowe
  • 15 g Masło
  • 1 sztuka Bagietka
  • 1 garść Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Patelnię nagrzej, dodaj masło i pokrojone pieczarki. Smaż je przez ok. 10 minut, aż zmniejszą swoją objętość i nabiorą rumianego koloru, a następnie przypraw grzyby do smaku, dodając sól i czarny pieprz mielony.

  3. 3

    Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  4. 4

    Pieczywo przekrój na pół, a następnie posmaruj obydwie połówki masłem czosnkowym.

  5. 5

    Na bagietkę ułóż usmażone pieczarki i starty ser żółty.

  6. 6

    Przygotowane porcje pieczywa z dodatkami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, ustawionego na funkcję termoobiegu na 3-4 minuty, w celu rozpuszczenia sera i zarumienienia bułki.

  7. 7

    Gotowe zapiekanki z pieczarkami posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z ulubionym dipem. Przekąska smakuje doskonale z sosem czosnkowym lub tradycyjnym ketchupem — dodatki te można przygotować samodzielnie, we własnym domu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też