Wyborna zapiekanka z pieczarkami — przekąska gotowa w 15 minut
Zapiekanki z pieczarkami to banalnie prosty przepis, który warto mieć w zanadrzu, chcąc przygotować domowe jedzenie typu fast food. Przyrządzenie przekąski zajmuje zaledwie kwadrans i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych czy doświadczenia w kuchni. Domowe zapiekanki z pieczarkami to także fantastyczna propozycja na wieczorne spotkania w gronie najbliższych. Zadowolenie gości jest gwarantowane, a czas zaoszczędzony na przygotowaniach można poświęcić na wspólne rozmowy.
Składniki
Zapiekanka z pieczarkami
- 300 g Pieczarki
- 0.5 Sztuka Cebula
- 15 g Masło czosnkowe
- 15 g Masło
- 1 sztuka Bagietka
- 1 garść Szczypiorek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 2
Patelnię nagrzej, dodaj masło i pokrojone pieczarki. Smaż je przez ok. 10 minut, aż zmniejszą swoją objętość i nabiorą rumianego koloru, a następnie przypraw grzyby do smaku, dodając sól i czarny pieprz mielony.
- 3
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 4
Pieczywo przekrój na pół, a następnie posmaruj obydwie połówki masłem czosnkowym.
- 5
Na bagietkę ułóż usmażone pieczarki i starty ser żółty.
- 6
Przygotowane porcje pieczywa z dodatkami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, ustawionego na funkcję termoobiegu na 3-4 minuty, w celu rozpuszczenia sera i zarumienienia bułki.
- 7
Gotowe zapiekanki z pieczarkami posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z ulubionym dipem. Przekąska smakuje doskonale z sosem czosnkowym lub tradycyjnym ketchupem — dodatki te można przygotować samodzielnie, we własnym domu.
Zobacz także:
Zapiekanka z pieczarkami to prawdziwy klasyk, który traktowany jest jako fast food. Wielu osobom kojarzy się z okresem wakacyjnym, festiwalami muzycznymi i imprezami plenerowymi, jednak smakiem przepysznej przekąski, przygotowanej z wykorzystaniem bagietek, można cieszyć się przez cały rok, szykując ją we własnym domu. Koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z pieczarkami, bez wątpienia niejednokrotnie do niego powrócisz.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na zapiekankę z pieczarkami?
Przepis na zapiekankę z pieczarkami jest niezwykle prosty i spodoba się nawet tradycjonalistom. Można go jednak dowolnie modyfikować i wzbogacać w ulubione dodatki. Jedną z najczęściej dokonywanych zmian jest urozmaicenie potrawy w dodatek mięsny — w takim przypadku doskonale sprawdzą się plastry szynki lub kawałki smażonego kurczaka. Zapiekankę z pieczarkami można także przygotować, zastępując bagietkę ciabattą.
Warto również dodać do potrawy warzywa. Do zapiekanki z pieczarkami fantastycznie pasuje papryka, szpinak, rukola, czy pomidorki koktajlowe. Osobom, które nie mają nic przeciwko porcji dodatkowych kalorii, polecamy wzbogacić przepis o dodatkową porcję sera, jak feta, mozzarella, czy bardziej wyrazisty ser brie.
Zobacz także: Rewelacyjna zapiekanka gyros, którą zrobisz w zaledwie godzinę
Zapiekanka z pieczarkami — jak przygotować przekąskę?
Zapiekankę z pieczarkami można przygotować w tradycyjnej, okazałej formie lub zdecydować się na zrobienie mniejszych kanapeczek, dzięki czemu doskonale sprawdzą się do dzielenia z najbliższymi. Wystarczy pokroić bagietkę, prowadząc nóż pod skosem, tak, aby podzielić pieczywo na mniejsze kawałki. Pozostałe czynności wykonujemy zgodnie z opisaną poniżej recepturą.
Zapiekanki z pieczarkami można ponadto wykonać bez dodatku masła czosnkowego. Wówczas polecamy jednak dodać 2 ząbki czosnku do farszu. Warto pamiętać, że danie to smakuje rewelacyjnie, kiedy serwowane jest na ciepło, dlatego najlepiej przygotować je bezpośrednio przed podaniem.