Obłędnie pyszne naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Cukier
  • 1.25 szklanki Mleko
  • 100 g Ser feta
  • 400 g Świeży szpinak
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto na naleśniki, do miski dodaj mąkę pszenną, mleko, jajko, szczyptę soli, olej rzepakowy oraz szczyptę cukru. Całość starannie wymieszaj za pomocą blendera lub miksera, tak, aby masa nie posiadała żadnych grudek. Następnie rozgrzej patelnię do smażenia naleśników i za pomocą chochli wylewaj na nią porcje ciasta, aby pokryła całą jej powierzchnię. Placki obracaj po ok. 60 sekundach, a następnie smaż na drugiej stronie przez kolejne 30 sekund. Złociste naleśniki układaj na dużym talerzu.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj na nią przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i liście świeżego szpinaku. Podgrzewaj składniki razem przez ok. 5 min. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika, farsz dopraw do smaku, dodając sól, czarny pieprz mielony oraz gałkę muszkatołową, po czym dołóż pokruszony ser feta. Gotowy farsz do naleśników ze szpinakiem i serem feta odstaw do przestygnięcia. 

  3. 3

    Na usmażone naleśniki nakładaj porcję przygotowanego i przestudzonego farszu, a następnie zawiń je w rulony. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta smakują doskonale podane z domowym sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też