Kartacze z przepisu babci, których musisz spróbować!
Tradycyjne kartacze z mięsem to idealna propozycja na danie obiadowe, które zachwyci każdego domownika. Pyzy ziemniaczane z sycącym farszem mięsnym, oprószone podsmażoną cebulką oraz kawałkami boczku, sprawdzą się doskonale na spotkaniu rodzinnym, nawet w nieco liczniejszym gronie. Wypróbuj koniecznie przepis na kartacze babci, a przekonasz się sam, jak w prosty sposób można przygotować efektowne kluski ziemniaczane o owalnym kształcie.
Składniki
Tradycyjne kartacze z mięsem mielonym
- 1 kg Ugotowane ziemniaki
- 600 g Mięso mielone wieprzowe
- 3 sztuki Cebula
- 2 kg Surowe ziemniaki
- 2 łyżki Skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Oregano
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
Dodatkowo
- Boczek
- Cebula
Przygotowanie
- 1
W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Zmiel ok. 0,5 kg łopatki wieprzowej lub kup gotowe mięso mielone. Następnie wrzuć je do miski i dodaj przyprawy (pieprz czarny mielony, sól oraz oregano lub tymianek), po czym starannie wymieszaj. Drobno pokrojone cebule umieść w misie z mięsem. Masę mięsną warto wymieszać starannie rękoma. Gdyby farsz okazał się zbyt zbity, możesz dodać kilka łyżek zimnej wody.
- 2
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę. Zależy nam na dobrze zmielonych na gładko ziemniakach. Możesz również użyć ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego — do przepisu na kartacze sprawdzą się one równie dobrze.
- 3
Surowe, obrane ziemniaki dokładnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Precyzyjnie odciśnij je z nadmiaru wody, ponieważ masa ziemniaczana musi być idealnie sucha. Odciśniętej wody nie wylewaj — odstaw ją na ok. 10 minut w misce, a po wskazanym czasie na dnie utworzy się skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu wody zbierz i umieść w masie ziemniaczanej, uzupełniając jeszcze o 2 dodatkowe łyżki skrobi, bądź mąki ziemniaczanej.
- 4
Bardzo dokładnie wymieszaj starte ziemniaki i dodaj odrobinę soli. Masa powinna być zwarta i gęsta, a jeśli taka nie jest, wystarczy, że dodasz dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej (lub 2).
- 5
W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. Za pomocą łyżki na gorącej wodzie kładź po kilka sztuk ulepionych kartaczy z mięsem i gotuj partiami przez 15 minut. Gotowe cepeliny wyłóż na talerz i posyp usmażonymi wcześniej kawałkami boczku z cebulką lub polej roztopionym masłem.
Może zainteresować Cię także receptura na knedle ziemniaczane z grzybami, z przepisu babci.
Cepeliny, kluski z mięsem, kartacze z mięsem — każda z tych nazw dotyczy dania, na które prosty i niezawodny przepis znajdziecie poniżej. Aby przygotować sycący obiad, wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, łopatkę wieprzową oraz kilka innych podstawowych składników, a już po chwili stworzysz przepyszne, satysfakcjonujące danie. Choć na pozór pracochłonne, kartacze z mięsem nie powinny sprawić trudności nawet początkującemu kucharzowi.
Jak zrobić tradycyjne kartacze z mięsem? Przepis na prawdziwe kartacze babci
Przy wybieraniu ziemniaków do wykonania tych pysznych, tradycyjnych kartaczy najlepiej postawić na ziemniaki z kategorii C. Są one najbardziej sypkie oraz zawierają znacznie mniej wody. Nie oznacza to jednak, że nie możesz użyć innej kategorii ziemniaków.