Kartacze z przepisu babci, których musisz spróbować!

Kartacze z mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Tradycyjne kartacze z mięsem mielonym

  • 1 kg Ugotowane ziemniaki
  • 600 g Mięso mielone wieprzowe
  • 3 sztuki Cebula
  • 2 kg Surowe ziemniaki
  • 2 łyżki Skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • Boczek
  • Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Zmiel ok. 0,5 kg łopatki wieprzowej lub kup gotowe mięso mielone. Następnie wrzuć je do miski i dodaj przyprawy (pieprz czarny mielony, sól oraz oregano lub tymianek), po czym starannie wymieszaj. Drobno pokrojone cebule umieść w misie z mięsem. Masę mięsną warto wymieszać starannie rękoma. Gdyby farsz okazał się zbyt zbity, możesz dodać kilka łyżek zimnej wody. 

  2. 2

    Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę. Zależy nam na dobrze zmielonych na gładko ziemniakach. Możesz również użyć ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego — do przepisu na kartacze sprawdzą się one równie dobrze.

  3. 3

    Surowe, obrane ziemniaki dokładnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Precyzyjnie odciśnij je z nadmiaru wody, ponieważ masa ziemniaczana musi być idealnie sucha. Odciśniętej wody nie wylewaj — odstaw ją na ok. 10 minut w misce, a po wskazanym czasie na dnie utworzy się skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu wody zbierz i umieść w masie ziemniaczanej, uzupełniając jeszcze o 2 dodatkowe łyżki skrobi, bądź mąki ziemniaczanej. 

  4. 4

    Bardzo dokładnie wymieszaj starte ziemniaki i dodaj odrobinę soli. Masa powinna być zwarta i gęsta, a jeśli taka nie jest, wystarczy, że dodasz dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej (lub 2).

  5. 5

    W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. Za pomocą łyżki na gorącej wodzie kładź po kilka sztuk ulepionych kartaczy z mięsem i gotuj partiami przez 15 minut. Gotowe cepeliny wyłóż na talerz i posyp usmażonymi wcześniej kawałkami boczku z cebulką lub polej roztopionym masłem.

     

    Może zainteresować Cię także receptura na knedle ziemniaczane z grzybami, z przepisu babci.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też