Ciasto z rabarbarem i budyniem — rozkoszny deser na letnie popołudnia

Ciasto z rabarbarem i budniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z rabarbarem

  • 200 g Maslo
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • 3 Żółtko
  • 0.5 Opakowanie Cukier wanilinowy

Nadzienie z rabarbarem i budyniem

  • 750 ml Mleko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 0.5 kilogram Rabarbar
  • 0.5 Opakowanie Cukier wanilinowy
  • 5 łyżek Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj blaszkę (20 × 30 cm), wykładając ją papierem do pieczenia. Wcześniej można natłuścić brytfankę odrobiną masła.

  2. 2

    Przygotuj suche składniki. Do większego naczynia wsyp mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, cukier kryształ, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski dodaj masło (najlepiej zimne), podzielona na mniejsze kawałki. Wymienione produkty mieszaj, aż do utworzenia konsystencji, przypominającej kruszonkę. 

  3. 3

    Do kruchego ciasta wbij żółtka, po czym wymieszaj całość na jednolitą masę. Na koniec z ciasta uformuj kulę, którą przekrój, tworząc 2 jednakowe kawałki. Pierwszą partią wyłóż dno przygotowanej blaszki do pieczenia, wykonując na cieście wgłębiania, za pomocą widelca. Drugą część schłódź w lodówce.

  4. 4

    Do naczynia wlej 0,75 szklanki mleka i połącz go z 2 opakowaniami budyni waniliowych bez dodatku cukru. Pozostałą część mleka umieść w garnku i gotuj na niewielkim płomieniu, po chwili dodając cukier wanilinowy oraz cukier kryształ. Kiedy zacznie się gotować, do mleka z cukrami dodaj mieszankę z budyniem. Zawartość garnka mieszaj, aż do utworzenia się gęstej masy, bez widocznych grudek. 

  5. 5

    Łodygi rabarbaru starannie opłucz pod bieżącą wodą i osusz, za pomocą ręcznika papierowego. Następnie warzywo pokrój w nie za grube plastry i połóż na kruchym cieście, znajdującym się w formie na ciasto z rabarbarem. Na plastry rabarbaru wylej przygotowaną masę budyniową, a na samą górę zetrzyj ciasto, które chłodziło się w lodówce.

  6. 6

    Ciasto z rabarbarem i budyniem piecz przez 40 minut. Po upływie wskazanego czasu wyjmij deser z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem wypiek oprósz obficie cukrem pudrem.

     

    Jeśli jesteś fanem tego kwaskowego warzywa liściastego, może zainteresować Cię również przepis na puszyste ciasto z rabarbarem

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też