Bananowiec — przepis na ciasto irlandzkie z bananami
Ciasto bananowiec, określane również jako Banoffe Pie to pyszna propozycja na przekąskę dla miłośników słodyczy. Istnieje kilka przepisów na ten fantastyczny deser bez pieczenia — my wybraliśmy ten najpopularniejszy.
Składniki
- 300 g Herbatniki maślane
- 3 łyżki Masło
- 3 sztuki Banan
- 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
- 300 ml Śmietanka do ubijania
- 70 g Czekolada
- 1 łyżka Kakao
Przygotowanie
- 1
Najpierw karmelizujemy mleko skondensowane. Do garnka wlej wodę, a gdy się zagotuje, włóż do niej puszkę. Gotuj przez ok. 2 godziny, następnie ostudź.
- 2
Gdy mleko będzie chłodne, przygotuj pierwszą warstwę bananowca. Zmiażdż herbatniki w zamkniętej torebce i przesyp je do miski. Roztop masło i polej nim pokruszone herbatniki.
- 3
Na dno tortownicy rozłóż papier do pieczenia i przetrzyj boki odrobiną masła. Następnie przygotowaną mieszankę biszkoptową przełóż do formy, nałóż równomiernie na brzegi i wstaw do lodówki na 15 minut.
REKLAMA - 4
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmiękcz śmietanką (30 ml).
- 5
Po 15 minutach wyjmij foremkę z piekarnika i wlej do niej połowę roztopionej czekolady. Oczyszczone i pokrojone w plastry banany ułóż równomiernie na czekoladzie.
- 6
Ostrożnie zalej banany zagotowanym mlekiem skondensowanym, aby pokryło wszystkie składniki, po czym wyrównaj powierzchnię. Na wierzch bananowca połóż resztę czekolady. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce i przygotuj ostatnią warstwę.
- 7
Ubij śmietankę i nałóż na gotowe ciasto. Bananowiec gotowy! Teraz możesz ozdobić wierzch ciasta startą czekoladą.
Zobacz także: