Bananowiec — przepis na ciasto irlandzkie z bananami

Ciasto bananowiec bez pieczenia
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Herbatniki maślane
  • 3 łyżki Masło
  • 3 sztuki Banan
  • 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
  • 300 ml Śmietanka do ubijania
  • 70 g Czekolada
  • 1 łyżka Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Najpierw karmelizujemy mleko skondensowane. Do garnka wlej wodę, a gdy się zagotuje, włóż do niej puszkę. Gotuj przez ok. 2 godziny, następnie ostudź.

  2. 2

    Gdy mleko będzie chłodne, przygotuj pierwszą warstwę bananowca. Zmiażdż herbatniki w zamkniętej torebce i przesyp je do miski. Roztop masło i polej nim pokruszone herbatniki.

  3. 3

    Na dno tortownicy rozłóż papier do pieczenia i przetrzyj boki odrobiną masła. Następnie przygotowaną mieszankę biszkoptową przełóż do formy, nałóż równomiernie na brzegi i wstaw do lodówki na 15 minut.

  4. 4

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmiękcz śmietanką (30 ml).

  5. 5

    Po 15 minutach wyjmij foremkę z piekarnika i wlej do niej połowę roztopionej czekolady. Oczyszczone i pokrojone w plastry banany ułóż równomiernie na czekoladzie.

  6. 6

    Ostrożnie zalej banany zagotowanym mlekiem skondensowanym, aby pokryło wszystkie składniki, po czym wyrównaj powierzchnię. Na wierzch bananowca połóż resztę czekolady. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce i przygotuj ostatnią warstwę.

  7. 7

    Ubij śmietankę i nałóż na gotowe ciasto. Bananowiec gotowy! Teraz możesz ozdobić wierzch ciasta startą czekoladą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też