Przepis podstawowy na pieczoną polędwicę
Polędwiczki wieprzowe są tak pyszne, że do ich przyprawienia wystarczą tylko sól i pieprz. Kawałek pysznej pieczeni możesz przygotować w mniej niż 30 minut.
Składniki
- 500 g Polędwica wieprzowa
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Mięso wyjmij z lodówki, posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
- 2
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
- 3
Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie wystarczająco gorący, połóż na nim doprawioną polędwicę i smaż, mieszając, aż mięso uzyska złotobrązowy kolor. Obróć polędwicę na drugą stronę i powtórz czynność 3-4 razy.
REKLAMA - 4
Jeśli posiadasz patelnię do zapiekania, polędwicę włóż bezpośrednio do piekarnika. Jeśli patelnia nie nadaje się do piekarnika, przełóż mięso na blachę do pieczenia, delikatnie skrop oliwą, a następnie wstaw do piekarnika.
- 5
Na soczystą polędwicę z różowawym środkiem potrzebujemy ok. 10 do 12 minut. Aby uzyskać bardziej wypieczony kawałek mięsa, zapiekaj je w piekarniku przez 15-17 minut.
- 6
Pokrój polędwicę w plastry i podawaj według własnych upodobań np. z sałatką warzywną, purée ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.
Zobacz także: