Przepis podstawowy na pieczoną polędwicę

Pieczona polędwica
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Polędwica wieprzowa
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso wyjmij z lodówki, posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

  2. 2

    Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.

  3. 3

    Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie wystarczająco gorący, połóż na nim doprawioną polędwicę i smaż, mieszając, aż mięso uzyska złotobrązowy kolor. Obróć polędwicę na drugą stronę i powtórz czynność 3-4 razy.

  4. 4

    Jeśli posiadasz patelnię do zapiekania, polędwicę włóż bezpośrednio do piekarnika. Jeśli patelnia nie nadaje się do piekarnika, przełóż mięso na blachę do pieczenia, delikatnie skrop oliwą, a następnie wstaw do piekarnika.

  5. 5

    Na soczystą polędwicę z różowawym środkiem potrzebujemy ok. 10 do 12 minut. Aby uzyskać bardziej wypieczony kawałek mięsa, zapiekaj je w piekarniku przez 15-17 minut.

  6. 6

    Pokrój polędwicę w plastry i podawaj według własnych upodobań np. z sałatką warzywną, purée ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też