Pizzerki domowe

Mini pizzerki
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Woda

Dodatki na mini pizzerki

  • 50 g Ser żółty
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 garść Rukola
  • 0.5 Szklanka Przecier pomidorowy
  • 1 gałązka Bazylia
  • 2 gałązki Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st. C.

  2. 2

    Do garnka dodaj przecier pomidorowy, rozdrobnione oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podgrzej sos.

  3. 3

    Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę porwij na mniejsze listki.

  4. 4

    Przygotuj ciasto na pizzerki domowe. Połącz mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie do suchych składników dolej chłodną wodę i zacznij ugniatać ciasto. Uformowany bochenek podziel na 8 mniejszych porcji, a każdą część rozpłaszcz na kształt mini pizzy.

  5. 5

    Na przygotowane pizzerki nakładaj sos pomidorowy, starty ser i porwaną rukolę. 

  6. 6

    Pizzerki piecz przez ok. 10 minut z funkcją termoobiegu.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też