Pizzerki domowe
Mini pizzerki to atrakcyjna propozycja na obiad dla dziecka. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny posiłek.
Składniki
Ciasto
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Szklanka Woda
Dodatki na mini pizzerki
- 50 g Ser żółty
- 1 ząbek Czosnek
- 1 garść Rukola
- 0.5 Szklanka Przecier pomidorowy
- 1 gałązka Bazylia
- 2 gałązki Oregano
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st. C.
- 2
Do garnka dodaj przecier pomidorowy, rozdrobnione oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podgrzej sos.
- 3
Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę porwij na mniejsze listki.
REKLAMA - 4
Przygotuj ciasto na pizzerki domowe. Połącz mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie do suchych składników dolej chłodną wodę i zacznij ugniatać ciasto. Uformowany bochenek podziel na 8 mniejszych porcji, a każdą część rozpłaszcz na kształt mini pizzy.
- 5
Na przygotowane pizzerki nakładaj sos pomidorowy, starty ser i porwaną rukolę.
- 6
Pizzerki piecz przez ok. 10 minut z funkcją termoobiegu.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.
Zobacz także: