Pierś z kaczki pieczona – zaskakująco miękka i pyszna

Pierś z kaczki pieczona
Źródło: StockFood

Składniki

Składniki

  • 2 kawałki Pierś z kaczki
  • 3 szczypty Majeranek
  • 3 szczypty Sól
  • 3 szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Piersi kaczki należy umyć pod zimną wodą i dokładnie wysuszyć, zawijając w papierowy ręcznik. Część, na której jest skóra nacinamy ostrym nożem najpierw w linie poziome, a później pionowe, tak, żeby powstała kratka o oczkach wielkości centymetr na centymetr. Część z nacięciami nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.

  2. 2

    Żeby pierś pieczona z kaczki wyszła miękka, ale i chrupiąca, należy ją przed wsadzeniem do piekarnika, przesmażyć na patelni. Patelnia z kolei powinna być, sucha i rozgrzana. Pierś kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy przez około 5 minut aż skórka stanie się ładnie przyrumieniona, brązowa i chrupiąca. Po tym czasie przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez mniej więcej cztery minuty.

  3. 3

    Pierś z kaczki wkładamy w brytfance do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez mniej więcej 12 minut w systemie grzania elektrycznego góra-dół. W przypadku piekarnika gazowego mięso potrzebować będzie nieco ponad 25 minut.

  4. 4

    Po wyjęciu z piekarnika konieczne jest danie około czterech minut piersi z kaczki na to, żeby „odpoczęła”. Po tym czasie można mięso kroić i serwować z pieczonymi z rozmarynem ziemniakami, czy gotowanymi kluskami śląskimi, sosem pomarańczowym, żurawinami czy pieczonymi jabłkami.  

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też