Wyborna tarta z pieczarkami — zrobisz ją w 30 minut

Tarta z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z pieczarkami — ciasto

  • 150 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Śmietana
  • 100 g Masło
  • 1 Żółtko

Tarta z pieczarkami — farsz

  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 2 łyżki Śmietana
  • 500 g Pieczarki
  • 4 łyżki Tarty ser
  • Rozmaryn
  • 2 Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na tartę z pieczarkami. W tym celu połącz masło, mąkę pszenną, żółtko oraz śmietanę. Z podanych składników zacznij wyrabiać ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce. 

  2. 2

    W międzyczasie przystąp do tworzenia farszu. Najpierw oczyść pieczarki, delikatnie je osusz i pokrój w cieniutki plastry. Następnie rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone grzyby, aż staną się miękkie. 

  3. 3

    W osobnej misce połącz śmietaną, jajka, tarty ser żółty, mąkę pszenną oraz sól, rozmaryn i czarny pieprz mielony. Całość starannie wymieszaj i zalej masą podsmażone pieczarki. 

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  5. 5

    Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuj ząbkami widelca i umieść w nagrzanym piekarniku. Tarta powinna spędzić w nim ok. 15 minut.

  6. 6

    Upieczone ciasto wypełnij przygotowanym farszem. Tartę z pieczarkami umieść ponownie w piekarniku i piecz przez kwadrans.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też