Sajgonki, jakich nie jadłeś. Znakomita przekąska na spotkanie w gronie znajomych
Sajgonki to danie nieodłącznie kojarzone z kuchnią orientalną. Mają one postać małych, zgrabnych naleśników, które nadziewane są różnorodnymi składnikami. Zaletą sajgonek jest bez wątpienia ich uniwersalny charakter. Można je przyrządzić w wersji mięsnej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. W tym przypadku jedynym ograniczeniem jest więc wyobraźnia kucharza. Sajgonki to przekąska często przygotowywana na pikniki, czy imprezy. Nie musisz obawiać się braku sztućców oraz talerzy. Z uwagi na swój poręczny kształt sajgonki mogą być zjadane nawet w niesprzyjających warunkach.
Składniki
Sajgonki
- 2 ząbki Czosnek
- 16 Arkuszy Papier ryżowy
- 10 g Suszone grzyby mun
- 250 ml Olej rzepakowy
- 20 g Świeży imbir
- 100 g Marchew
- 350 g Mięso mielone
- 2 łyżki Sos sojowy
- 1 garść Posiekany szczypiorek
- 1 sztuka Cebula
- 1 garść Mięta
- 2 łyżki Sos rybny
- 1 garść Posiekana natka pietruszki
- 60 g Makaron ryżowy
Sos
- 50 g Cukier
- 1 ząbek Czosnek
- 3 łyżki Gorąca woda
- 1 sztuka Papryczka chili
- 2 łyżki Sos sojowy
- 3 łyżki Sok z limonki
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
- 2
Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 3
Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj
- 4
Imbir obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 5
Grzyby mun umieść w szklance, zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Gdy upłynie wskazany czas, pokrój je w paseczki.
- 6
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz go na sicie i opłucz zimną wodą, a następnie drobno posiekaj.
- 7
Na patelni z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Dodaj rozdrobnioną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj także marchewkę i smaż składniki przez 5 minut.
- 8
Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż przez ok. 7 minut. Następnie dodaj imbir, czosnek, grzyby mun, sos sojowy, sos rybny oraz makaron ryżowy. Składniki na farsz starannie wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolendrę, szczypiorek oraz miętę i ponownie wymieszaj nadzienie.
- 9
Przygotuj naczynie do moczenia papieru ryżowego. Napełnij je ciepłą wodą i pojedynczo zanurzaj arkusze w płynie.
- 10
Namoczony arkusz papieru ryżowego połóż na wilgotnej desce i nałóż na jego środek porcję farszu. Zwiń boki sajgonki do środka, a następnie zroluj ją tak, aby powstał zgrabny rulonik.
- 11
Gotowe sajgonki układaj na posmarowanej olejem desce lub tacce.
- 12
Opcjonalnie: Na patelnię z grubym dnem wlej szklankę oleju rzepakowego. Przed przystąpieniem do smażenia tłuszcz powinien osiągnąć temperaturę 175 st. C.
- 13
Na patelni ułóż kilka sajgonek, tak aby nie stykały się ze sobą. Smaż je po ok. 2 minuty na każdą ze stron, a następnie przełóż na talerz.
- 14
W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj. Do miseczki wsyp cukier i wymieszaj słodzidło z ciepłą wodą. Następnie dodaj sos sojowy, sok z limonki, czosnek oraz papryczkę chilli i ponownie wymieszaj składniki.
Sajgonki serwuj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie proponowanego sosu.
Zobacz także:
Sajgonki to orientalny specjał, który można porównać do tradycyjnych, polskich krokietów. Przysmak ten składa się z arkuszów papieru ryżowego, wypełnionych mięsno-warzywnym farszem. Przed podaniem sajgonki należy usmażyć, co zapewnia im apetyczny, złocisty kolor oraz chrupiącą strukturę. Serwując tę przekąskę, warto pamiętać o porcji sosu, który stanowi perfekcyjne dopełnienie dania.
Jak zrobić sajgonki? Praktyczne porady i wskazówki
Sajgonki to przysmak bardzo prosty w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem jest papier ryżowy, bez którego nie da się wykonać ów przekąski. Kreatywnością warto natomiast wykazać się, preparując nadzienie. Farsz można przyrządzić na bazie mięsa, owoców morza, warzyw, czy nawet makaronu. Komponenty można dowolnie mieszać, tworząc unikalne kompozycje. Istotne jest, aby starannie rozdrobnić stosowane składniki — czynność ta zapobiega uszkodzeniu papieru ryżowego podczas zawijania sajgonek.
Zobacz także: Zniewalające uramaki, które zrobisz we własnym domu. Musisz ich spróbować!
Sajgonki mogą być spożywane po smażeniu lub tuż po zawinięciu. Obróbka termiczna sprawia, że stają się one chrupiące oraz nabierają złocistego koloru. Bardziej odświeżające i lekkie będą z pewnością niesmażone sajgonki. To świetna przekąska na gorące, letnie popołudnia, która przypadnie do gustu osób, dbających o zgrabną sylwetkę.