Sajgonki, jakich nie jadłeś. Znakomita przekąska na spotkanie w gronie znajomych

Sajgonki
Źródło: GettyImages

Składniki

Sajgonki

  • 2 ząbki Czosnek
  • 16 Arkuszy Papier ryżowy
  • 10 g Suszone grzyby mun
  • 250 ml Olej rzepakowy
  • 20 g Świeży imbir
  • 100 g Marchew
  • 350 g Mięso mielone
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 1 garść Posiekany szczypiorek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 garść Mięta
  • 2 łyżki Sos rybny
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki
  • 60 g Makaron ryżowy

Sos

  • 50 g Cukier
  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 łyżki Gorąca woda
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 3 łyżki Sok z limonki

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.

  2. 2

    Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj

  4. 4

    Imbir obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  5. 5

    Grzyby mun umieść w szklance, zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Gdy upłynie wskazany czas, pokrój je w paseczki.

  6. 6

    Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz go na sicie i opłucz zimną wodą, a następnie drobno posiekaj.

  7. 7

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Dodaj rozdrobnioną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj także marchewkę i smaż składniki przez 5 minut. 

  8. 8

    Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż przez ok. 7 minut. Następnie dodaj imbir, czosnek, grzyby mun, sos sojowy, sos rybny oraz makaron ryżowy. Składniki na farsz starannie wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolendrę, szczypiorek oraz miętę i ponownie wymieszaj nadzienie.

  9. 9

    Przygotuj naczynie do moczenia papieru ryżowego. Napełnij je ciepłą wodą i pojedynczo zanurzaj arkusze w płynie.

  10. 10

    Namoczony arkusz papieru ryżowego połóż na wilgotnej desce i nałóż na jego środek porcję farszu. Zwiń boki sajgonki do środka, a następnie zroluj ją tak, aby powstał zgrabny rulonik.  

  11. 11

    Gotowe sajgonki układaj na posmarowanej olejem desce lub tacce.

  12. 12

    Opcjonalnie: Na patelnię z grubym dnem wlej szklankę oleju rzepakowego. Przed przystąpieniem do smażenia tłuszcz powinien osiągnąć temperaturę 175 st. C.

  13. 13

    Na patelni ułóż kilka sajgonek, tak aby nie stykały się ze sobą. Smaż je po ok. 2 minuty na każdą ze stron, a następnie przełóż na talerz.

  14. 14

    W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj. Do miseczki wsyp cukier i wymieszaj słodzidło z ciepłą wodą. Następnie dodaj sos sojowy, sok z limonki, czosnek oraz papryczkę chilli i ponownie wymieszaj składniki.

     

    Sajgonki serwuj bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie proponowanego sosu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też