Curry z kalafiora, jakiego jeszcze nie jadłeś! Propozycja nie tylko dla wegan
Curry z kalafiora to oryginalny pomysł na wykorzystanie tego smakowitego warzywa. Białe różyczki kalafiora najczęściej zajadane są po ugotowaniu lub upieczeniu. Wykonanie opisanej przez nas receptury umożliwia poszerzenie kulinarnych doświadczeń i poznanie nowych smaków. Przygotowanie curry z kalafiora to niepowtarzalna okazja, aby dać upust swojej kreatywności. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, a także proporcjami przypraw. W ten sposób można perfekcyjnie dostosować to danie do osobistych preferencji smakowych.
Składniki
Curry z kalafiora
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 sztuka Kalafior
- 0.25 Łyżeczka Imbir mielony
- 1 sztuka Cebula
- 125 ml Woda
- 400 g Pomidory w puszce
- 0.25 Łyżeczka Cynamon
- Sól
- 3 ząbki Czosnek
- Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Ziarna kolendry
- 1 łyżka Czerwona pasta curry
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 400 ml Mleczko kokosowe
Przygotowanie
- 1
Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 2
W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, następnie wsyp pozostałe przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, imbir, paprykę słodką oraz ostrą, cynamon, kurkumę i starannie wymieszaj składniki.
- 3
Kalafior opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podziel na różyczki.
- 4
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż składniki do zarumienienia. Następnie wsyp mieszankę przypraw i starannie wymieszaj komponenty.
- 5
Na patelnię dodaj różyczki kalafiora i pomidory z puszki oraz wlej wodę. Przykryj naczynie pokrywką i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- 6
Gdy upłynie wyznaczony czas, wlej na patelnię mleczko kokosowe oraz dodaj pastę curry. Duś potrawę przez następne 5 minut i dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Curry z kalafiora smakuje rewelacyjnie w towarzystwie ryżu.
Zobacz także:
Curry z kalafiora to potrawa, która nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności, czy specjalistycznego sprzętu kuchennego. To prosta, jednogarnkowa potrawa, której przygotowaniu podołają nawet początkujący miłośnicy gotowania. Z tego względu zalecamy ją osobom, które dopiero poznają przepisy z kategorii “kuchnie świata”. To świetny sposób na poszerzanie domowego jadłospisu, a także zdobywanie nowych doświadczeń w swojej kuchni.
Curry z kalafiora to rewelacyjny pomysł na obiad lub kolację, dzięki któremu rodzinny jadłospis stanie się bardziej różnowrodny i kolorowy. Jest to lekki i pożywny posiłek, obfitujący w wiele składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich wymienić należy błonnik, witaminy, czy składniki mineralne. Charakteryzowana przez nas receptura jest w pełni wegańska, lecz można ją z łatwością dopasować do preferencji miłośników mięsnych dań, dodając przykładowo kawałki piersi z kurczaka, czy filety z dorsza. Możliwości na udoskonalenie podanego przepisu jest ogrom. Tylko od ciebie zależy, w jakiej formie podasz ten orientalny specjał. Jedno jest pewne — domownicy nie wyjdą z podziwu nad twoimi zdolnościami i poproszą cię o dokładkę dania.
Zobacz także: Massaman curry, jakiego nigdy nie próbowałeś. Ten smak jest nie do opisania
Jak przygotować curry z kalafiora? Praktyczne porady i wskazówki
Przyrządzenie curry z kalafiora jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Żeby przygotowania orientalnego smakołyku obyły się bez niechcianych potknięć, poniżej zdradzamy pokrótce, jak rozpocząć preparowanie dania.
Na początku należy posiekać, a następnie zeszklić na patelni czosnek oraz cebulę i wymieszać wymienione składniki z mieszanką przypraw. Do garnka kolejno trafia kalafior, pomidory w puszce oraz woda, a po 15 minutach mleczko kokosowe oraz pasta curry. Na końcu należy doprawić danie do smaku solą oraz pieprzem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do potrawy dodać inne przyprawy, wedle kulinarnych upodobań.