Curry z kalafiora, jakiego jeszcze nie jadłeś! Propozycja nie tylko dla wegan

Curry z kalafiora
Źródło: Shutterstock/Elena Veselova

Składniki

Curry z kalafiora

  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 sztuka Kalafior
  • 0.25 Łyżeczka Imbir mielony
  • 1 sztuka Cebula
  • 125 ml Woda
  • 400 g Pomidory w puszce
  • 0.25 Łyżeczka Cynamon
  • Sól
  • 3 ząbki Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Ziarna kolendry
  • 1 łyżka Czerwona pasta curry
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 400 ml Mleczko kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  2. 2

    W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, następnie wsyp pozostałe przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, imbir, paprykę słodką oraz ostrą, cynamon, kurkumę i starannie wymieszaj składniki.

  3. 3

    Kalafior opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podziel na różyczki. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż składniki do zarumienienia. Następnie wsyp mieszankę przypraw i starannie wymieszaj komponenty.

  5. 5

    Na patelnię dodaj różyczki kalafiora i pomidory z puszki oraz wlej wodę. Przykryj naczynie pokrywką i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

  6. 6

    Gdy upłynie wyznaczony czas, wlej na patelnię mleczko kokosowe oraz dodaj pastę curry. Duś potrawę przez następne 5 minut i dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Curry z kalafiora smakuje rewelacyjnie w towarzystwie ryżu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też