Przepis na najzdrowsze pieczywo świata. Chleb Ezechiela na pewno ci zasmakuje

Chleb Ezechiela
Źródło: Shutterstock/javogarciaphotography

Składniki

Chleb Ezechiela — zaczyn

  • 200 g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 50 g Mąka z kaszy jaglanej
  • 200 g Zimna woda
  • 100 g Mąka jęczmienna pełnoziarnista
  • 150 g Zakwas z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Ciasto

  • 100 g Ugotowana kasza jaglana
  • 100 g Ugotowany bób
  • 100 g Czerwona soczewica gotowana
  • 1 łyżka Sól
  • 300 g Mąka pszenna chlebowa
  • 150 g Zimna woda
  • Otręby pszenne
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj zaczyn na chleb. Połącz ze sobą podane rodzaje mąk, letnią wodę oraz zakwas z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, po czym odłóż na kilkanaście godzin.

  2. 2

    Następnego dnia do zaczynu wsyp sól i dodaj wodę. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Zmiksuj lub zmiel gotowany bób oraz ziarna soczewicy. Następnie dodaj je do składników na ciasto.

  4. 4

    Dalej do ciasta na chleb dodaj mąkę pszenną i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zacznij wyrabiać je rękoma. Gdy masa stanie się jednolita, odłóż ją na ok. 10 minut i nakryj czystą ściereczką.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj formę na bochenek. Wystarczy, że wysmarujesz ją olejem i podsypiesz odrobiną mąki oraz otrębami.

  7. 7

    Gotowe ciasto na chleb Ezechiela umieść w formie i odłóż na 2 godziny, by ładnie wyrosło. Najlepiej wybrać do tego ciepłe miejsce.

  8. 8

    Po upływie 2 godzin nagrzej piekarnik do temperatury 230 st. C. Gdy się nagrzeje umieść w nim chleb Ezechiela i piecz bochenek przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę  do 210 st. C i kontynuuj pieczenie przez 30-35 minut.

  9. 9

    Po upieczeniu studź bochenek na kratce, a gdy ostygnie, pokrój pieczywo na kromki o odpowiadającej grubości i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też