Grillowane steki z kalafiora, czyli dietetyczna propozycja na grilla

Grillowane steki z kalafiora
Źródło: Shutterstock/JeniFoto

Składniki

Grillowane steki z kalafiora

  • 1 sztuka Kalafior
  • 1 ząbek Czosnek
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 100 g Parmezan
  • 2 łyżeczki Sok z limonki
  • Zioła prowansalskie
  • Bazylia suszona
  • Sól
  • Curry
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszony tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ząbek czosnku z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę i umieść w miseczce.

  2. 2

    Do naczynia z czosnkiem dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę z oliwek. Następnie dodaj również przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, curry, zioła prowansalskie, sól, tymianek oraz  bazylię.

  3. 3

    Główkę kalafiora starannie umyj, a następnie podziel na plastry, każdy mierzący ok. 2 cm grubości. Zaraz potem kawałki kalafiora umieść w dużej misce, pokryj przygotowaną wcześniej marynatą i odłóż na bok, na minimum 30 minut.

  4. 4

    W międzyczasie zetrzyj parmezan. Możesz również skorzystać z gotowego rozwiązania — tartego sera.

  5. 5

    Marynowane plastry kalafiora umieść na rozgrzanym grillu i piecz do momentu zarumienienia. Czynność zajmie po ok. 4-5 minut na stronę. Następnie oprósz je tartym parmezanem i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też