Grillowane steki z kalafiora, czyli dietetyczna propozycja na grilla
Grillowane steki z kalafiora to propozycja, którą doskonale znają wegetarianie oraz osoby dbające o sylwetkę. Zapewniamy jednak, że przepis przypadnie do gustu nawet największemu miłośnikowi mięsnych kąsków. Warzywne kotlety zdjęte z rusztu to rewelacyjna alternatywa dla grillowanego kurczaka czy karczku. Można je również serwować jako dodatek do mięsa. Jedno jest pewne — bez względu na sposób podania grillowane steki z kalafiora stanowią nie tylko smaczny, ale i zdrowy element różnorodnej diety.
Składniki
Grillowane steki z kalafiora
- 1 sztuka Kalafior
- 1 ząbek Czosnek
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 100 g Parmezan
- 2 łyżeczki Sok z limonki
- Zioła prowansalskie
- Bazylia suszona
- Sól
- Curry
- Pieprz czarny mielony
- Suszony tymianek
Przygotowanie
- 1
Obierz ząbek czosnku z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę i umieść w miseczce.
- 2
Do naczynia z czosnkiem dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę z oliwek. Następnie dodaj również przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, curry, zioła prowansalskie, sól, tymianek oraz bazylię.
- 3
Główkę kalafiora starannie umyj, a następnie podziel na plastry, każdy mierzący ok. 2 cm grubości. Zaraz potem kawałki kalafiora umieść w dużej misce, pokryj przygotowaną wcześniej marynatą i odłóż na bok, na minimum 30 minut.
- 4
W międzyczasie zetrzyj parmezan. Możesz również skorzystać z gotowego rozwiązania — tartego sera.
- 5
Marynowane plastry kalafiora umieść na rozgrzanym grillu i piecz do momentu zarumienienia. Czynność zajmie po ok. 4-5 minut na stronę. Następnie oprósz je tartym parmezanem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Sezon grillowy w pełni, a przed nami wiele słonecznych, pięknych dni, które część z nas na pewno chętnie spożytkuje, spędzając z bliskimi na zewnątrz, w swoich ogrodach czy na tarasach. Z tego względu przepisy na grilla stają się jednymi z częściej wyszukiwanych inspiracji kulinarnych. Dziś mamy dla was świetny sposób na urozmaicenie repertuaru dań serwowanych prosto z rusztu. Przepis na grillowane steki z kalafiora pozytywnie zaskoczy każdego miłośnika dobrej kuchni.
Specjał jest niezwykle smaczny, a do tego lekki i niskokaloryczny, przez co można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia, nawet będąc na diecie! Podany z innymi przekąskami, również tymi mięsnymi, stanowi atrakcyjny i pięknie prezentujący się posiłek.
Zobacz także: Nuggetsy z kalafiora — zdrowa przekąska dla miłośników fast foodów. Przepis nie tylko dla wegetarian
Grillowane steki z kalafiora — jak je przygotować? Garść porad i wskazówek
Przygotowanie grillowanych steków z kalafiora to dziecinnie proste zadanie. Mimo swojej prostoty przysmak ten wychodzi naprawdę zachwycająco smaczny. Przepis składa się z kilku etapów, którym podoła nawet niedoświadczony kucharz. Od czego zacząć?
Najpierw należy przygotować marynatę, składającą się z oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z limonki, czosnku oraz przypraw — soli, czarnego pieprzu mielonego, curry, ziół prowansalskich, tymianku oraz bazylii. Zaraz potem należy umyć i pokroić tytułowe warzywo w plastry o odpowiedniej grubości. Sugerujemy, żeby mierzyły ok. 2 cm szerokości.
Dalej mieszamy kawałki kalafiora w marynacie i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie można zetrzeć parmezan bądź poświęcić czas na szykowanie innych dodatków na grilla. Po upływie wskazanego czasu pozostaje już tylko umieścić steki z kalafiora na rozgrzanym ruszcie i grillować je, aż nabiorą apetycznie złocistego koloru. Przed podaniem polecamy oprószyć grillowane steki z kalafiora startym parmezanem. Najlepiej podawać je na ciepło, zaraz po przyrządzeniu.
Grillowane steki z kalafiora można wykonać zarówno na tradycyjnym grillu, jak i grillu elektrycznym. Dzięki temu również osoby, które nie posiadają swojego ogrodu, mogą z łatwością przyrządzić ten aromatyczny specjał.