Fantastyczne naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki po meksykańsku

  • 800 g Mięso mielone wieprzowe
  • 150 g Papryka czerwona
  • 300 g Cebula
  • 6 ząbków Czosnek
  • 1 puszka Czerwona fasola konserwowa
  • 1 sztuka Pomidor
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 7 łyżek Olej
  • 150 g Ser żółty
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 2 łyżki Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 szczypta Cukier
  • 400 g Mąka pszenna
  • 4 Jajko
  • 250 ml Mleko
  • 370 ml Woda
  • 1 pęczek Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto na naleśniki do miski wsyp mąkę, wlej mleko i wodę, wbij 4 jajka oraz dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru. Całość starannie wymieszaj przy użyciu miksera lub blendera, a następnie do masy dodaj powoli 4 łyżki oleju i delikatnie rozmieszaj składniki za pomocą łyżki lub rózgi.

  2. 2

    Rozgrzej płaską patelnię do naleśników, a gdy będzie już gorąca, odmierzaj porcję ciasta naleśnikowego, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni. Po minucie smażenia przewracaj naleśniki na drugą stronę i kontynuuj jeszcze przez ok. 30 sekund. Gotowe naleśniki przełóż na talerz. W ten sposób smaż kolejne placki, a gdy wszystkie będą zrobione, przykryj je folią spożywczą, aby nie obeschły.

  3. 3

    Mięso wieprzowe zmiel w maszynce o średnich oczkach, a następnie dodaj do niego słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz oraz oregano. Mięso bardzo dokładnie wymieszaj z przyprawami.

  4. 4

    Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, wykrój z niej gniazdo nasienne i pokrój warzywo w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.

  5. 5

    Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż na niej cebulę na małej mocy palnika. Uważaj, aby nie doprowadzić do jej spalenia. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i paprykę, a następnie po 5 minutach wymieszane z przyprawami mięso. Całość smaż przez 15 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, posiekanego pomidora, oraz kukurydzę i fasolę. Podgrzewaj jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz palnik. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. 7

    Naleśnik połóż na płaskiej powierzchni, nałóż na jego bok porcję farszu oraz startego żółtego sera i zawiń w rulonik. Tak przygotowane naleśniki po meksykańsku posyp posiekaną natką pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też