Fantastyczne naleśniki po meksykańsku
Osoby, które są znudzone tradycyjną kuchnią polską i chciałaby zakosztować smaków zza oceanu, powinny koniecznie wypróbować przepis na naleśniki po meksykańsku. To fantastyczne, aromatyczne i pełne intensywnych barw danie można przygotować we własnej kuchni, podążając za przepisem, w którym krok po kroku pokazujemy, jak wykonać tę przekąskę. Naleśniki po meksykańsku to receptura, której koniecznie trzeba wypróbować.
Składniki
Naleśniki po meksykańsku
- 800 g Mięso mielone wieprzowe
- 150 g Papryka czerwona
- 300 g Cebula
- 6 ząbków Czosnek
- 1 puszka Czerwona fasola konserwowa
- 1 sztuka Pomidor
- 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 7 łyżek Olej
- 150 g Ser żółty
- 1 łyżeczka Oregano
- 2 łyżki Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Chili mielone
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 szczypta Cukier
- 400 g Mąka pszenna
- 4 Jajko
- 250 ml Mleko
- 370 ml Woda
- 1 pęczek Natka pietruszki
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować ciasto na naleśniki do miski wsyp mąkę, wlej mleko i wodę, wbij 4 jajka oraz dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru. Całość starannie wymieszaj przy użyciu miksera lub blendera, a następnie do masy dodaj powoli 4 łyżki oleju i delikatnie rozmieszaj składniki za pomocą łyżki lub rózgi.
- 2
Rozgrzej płaską patelnię do naleśników, a gdy będzie już gorąca, odmierzaj porcję ciasta naleśnikowego, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni. Po minucie smażenia przewracaj naleśniki na drugą stronę i kontynuuj jeszcze przez ok. 30 sekund. Gotowe naleśniki przełóż na talerz. W ten sposób smaż kolejne placki, a gdy wszystkie będą zrobione, przykryj je folią spożywczą, aby nie obeschły.
- 3
Mięso wieprzowe zmiel w maszynce o średnich oczkach, a następnie dodaj do niego słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz oraz oregano. Mięso bardzo dokładnie wymieszaj z przyprawami.
- 4
Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, wykrój z niej gniazdo nasienne i pokrój warzywo w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
- 5
Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
- 6
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż na niej cebulę na małej mocy palnika. Uważaj, aby nie doprowadzić do jej spalenia. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i paprykę, a następnie po 5 minutach wymieszane z przyprawami mięso. Całość smaż przez 15 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, posiekanego pomidora, oraz kukurydzę i fasolę. Podgrzewaj jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz palnik. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 7
Naleśnik połóż na płaskiej powierzchni, nałóż na jego bok porcję farszu oraz startego żółtego sera i zawiń w rulonik. Tak przygotowane naleśniki po meksykańsku posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
Naleśniki po meksykańsku to możliwość przeniesienia się w prawdziwą kulinarną podróż. Są bogate w typowe dla tego kraju składniki, w które także z łatwością można się zaopatrzyć w polskich sklepach. Naleśniki po meksykańsku to rewelacyjny przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację, a fani wyrazistych smaków z pewnością pokochają ten przysmak.
Zobacz także: Naleśniki po bolońsku
Naleśniki po meksykańsku — w jaki sposób urozmaicić podstawowy przepis?
Naleśniki po meksykańsku można także przygotować, zapiekając je dodatkowo w piekarniku z warstwą pysznego sosu pomidorowego oraz ciągnącego się sera. Gotowe, nadziane farszem naleśniki wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym — doskonale sprawdzą się także pomidory z puszki — i posypać obficie startym serem żółtym. Tak przygotowane danie jest niezwykle sycące i smakowite. Dodatkowo naleśniki po meksykańsku można podawać z kwaśną śmietaną, która fantastycznie dopełni smak tej potrawy. Fani ostrzejszych smaków mogą do mięsnego farszu dodać kilka kropel tabasco, jednak nie jest to propozycja dla każdego.