Nalewka z pomarańczy — trunek dla fanów cytrusowych alkoholi

Nalewka z pomarańczy
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z pomarańczy

  • 4 łyżki Cukier
  • 12 sztuk Pomarańcza
  • 0.5 Litr Wódka

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańcze dokładnie wyszoruj oraz wyparz. Zetrzyj skórkę z 4 sztuk owoców, a z pozostałych, wyciśnij sok. Użyj do tego wyciskarki do cytrusów, by uzyskać jak najwięcej napoju. Jeśli nie posiadasz wyciskarki i będziesz wyciskać pomarańcze ręcznie — polecamy zwiększyć ilość pomarańczy w przepisie.

  2. 2

    Do soku z pomarańczy możesz dodać teraz dodatki, takie jak mielony cynamon czy goździki.  Pomarańczówka zyska wówczas bardziej oryginalnego i wyrazistego smaku. Nie jest to jednak obowiązkowy krok, a nalewka z pomarańczy wyjdzie smaczna bez dodawania opcjonalnych przypraw. Następnie dodaj cukier i zagotuj, aż słodzidło całkowicie rozpuści się w soku pomarańczowym. Mieszankę uzupełnij również o starte skórki z owoców.

  3. 3

    Całość przefiltruj przez kilka warstw gazy lub muślinową ściereczkę i umieść w szklanym słoju bądź butelce. Dodaj wódkę i zakołysz naczyniem, aby składniki dobrze się wymieszały.

  4. 4

    Odstaw nalewkę z pomarańczy w chłodne, zacienione miejsce. Aby trunek był dobry i smaki odpowiednio się “przegryzły” proces ten powinien trwać nie mniej niż 6 dni.

  5. 5

    Po wskazanym czasie nalewka z pomarańczy jest gotowa do spożycia. Może wymagać dodatkowej filtracji. Teraz wystarczy ją tylko przelać do innych butelek. Do tego świetnie sprawdzą się ozdobne butelki o pojemności 0,3 l — będą idealną alternatywą, zamiast drobnego prezentu dla gości. Jeśli jednak nalewkę z pomarańczy wykonujesz do własnego użytku, trunek przelej do 1-litrowej szklanej butelki. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też