Nalewka z pomarańczy — trunek dla fanów cytrusowych alkoholi
Przepyszna, aromatyczna i orzeźwiająca nalewka z pomarańczy to trunek, który okaże się strzałem w dziesiątkę podczas przyjęć i spotkań z bliskimi. Podaje się ją z kostkami lodu lub jako jeden ze składników wielu drinków. Pomarańczówka świetnie sprawdzi się jako prezent, przelana do ozdobnej butelki lub jako uzupełnienie własnej spiżarki. Koniecznie przygotuj ją z naszym przepisem, w którym krok po kroku przedstawiamy, jak zrobić nalewkę z pomarańczy.
Składniki
Nalewka z pomarańczy
- 4 łyżki Cukier
- 12 sztuk Pomarańcza
- 0.5 Litr Wódka
Przygotowanie
- 1
Pomarańcze dokładnie wyszoruj oraz wyparz. Zetrzyj skórkę z 4 sztuk owoców, a z pozostałych, wyciśnij sok. Użyj do tego wyciskarki do cytrusów, by uzyskać jak najwięcej napoju. Jeśli nie posiadasz wyciskarki i będziesz wyciskać pomarańcze ręcznie — polecamy zwiększyć ilość pomarańczy w przepisie.
- 2
Do soku z pomarańczy możesz dodać teraz dodatki, takie jak mielony cynamon czy goździki. Pomarańczówka zyska wówczas bardziej oryginalnego i wyrazistego smaku. Nie jest to jednak obowiązkowy krok, a nalewka z pomarańczy wyjdzie smaczna bez dodawania opcjonalnych przypraw. Następnie dodaj cukier i zagotuj, aż słodzidło całkowicie rozpuści się w soku pomarańczowym. Mieszankę uzupełnij również o starte skórki z owoców.
- 3
Całość przefiltruj przez kilka warstw gazy lub muślinową ściereczkę i umieść w szklanym słoju bądź butelce. Dodaj wódkę i zakołysz naczyniem, aby składniki dobrze się wymieszały.
- 4
Odstaw nalewkę z pomarańczy w chłodne, zacienione miejsce. Aby trunek był dobry i smaki odpowiednio się “przegryzły” proces ten powinien trwać nie mniej niż 6 dni.
- 5
Po wskazanym czasie nalewka z pomarańczy jest gotowa do spożycia. Może wymagać dodatkowej filtracji. Teraz wystarczy ją tylko przelać do innych butelek. Do tego świetnie sprawdzą się ozdobne butelki o pojemności 0,3 l — będą idealną alternatywą, zamiast drobnego prezentu dla gości. Jeśli jednak nalewkę z pomarańczy wykonujesz do własnego użytku, trunek przelej do 1-litrowej szklanej butelki.
Zobacz także:
Kwaskowy smak nalewki z pomarańczy sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako urozmaicenie deserów. Przełamuje słodycz, uatrakcyjniając posiłek o charakterystycznym cytrusowy aromat. Poza tym pomarańczówka nierzadko dodawana jest także do dań głównych. Wykonana z soczystych owoców posiada intensywny smak oraz piękny, zachęcający do skosztowania kolor. Nalewkę z pomarańczy najlepiej przygotować w grudniu lub styczniu — to wtedy w sklepach znajdziemy najpyszniejsze i najsłodsze pomarańcze.
Zaraz po nalewce z cytryn to właśnie nalewka z pomarańczy jest najbardziej uwielbianą nalewką cytrusową, która pojawia się w domach wielu Polaków. Przepis na pomarańczówkę nie jest skomplikowany, a tradycyjna receptura składa się z zaledwie 3 składników. Zobacz, jak ją zrobić.
Nalewka z pomarańczy jest idealna na wiele okazji. Jak można ją wykorzystać?
Niewątpliwie najbardziej popularną propozycją podania nalewki pomarańczowej będzie serwowanie jej w kieliszku, o małej pojemności np. jako aperitif. Trunek ten może być wykorzystywany również w innej postaci. Świetnie sprawdzi się podczas świątecznych kolacji, a także jako nasączenie biszkoptu, innych ciast czy dodatek do deserów. Nalewkę z pomarańczy możesz również wykorzystać do stworzenia przepysznych i niezwykle efektownych drinków, dodając do koktajli dowolny syrop i napój gazowany o smaku limonkowym lub wodę gazowaną.
Zobacz także: Przepyszna nalewka z mandarynek, doskonała na zimę
Zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarce własnoręcznie zrobioną nalewkę pomarańczową, co potwierdzają jej smak oraz uniwersalność trunku, który zasmakuje każdemu. Nalewkę z pomarańczy podawaj mocno schłodzoną lub z dodatkiem kostek lodu — zimna pomarańczówka smakuje najlepiej.