Dżem z jagód — przepis na ulubione smarowidło Twoich domowników

Dżem z jagód
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z jagód

  • 1 kg Jagody
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 400 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Jagody oczyść z listków i ogonków, a następnie starannie je umyj. Oczyszczone owoce przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Następnie dokładnie wymieszaj zawartość garnka i odłóż go na ok. godzinę.

  2. 2

    Przygotowane jagody z dodatkiem cukru postaw na palniku o małej mocy i powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki zaczną się gotować, do garnka dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i regularnie mieszaj tworzący się dżem, aby zapobiec jego przypaleniu.

  3. 3

    Całość należy gotować ok. 2-3 godzin — lub tak długo, aż dżem nabierze pożądanej konsystencji.

  4. 4

    Gotowy, wciąż gorący dżem z jagód przełóż do czystych i sterylnych słoików, szczelnie je zamknij, a następnie ustaw na ściereczce kuchennej, obracając słoje do góry dnem. Jeżeli chcesz wydłużyć zdatność dżemów do spożycia, zaleca się przeprowadzenie ich dodatkowej pasteryzacji.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też