Ciastka z płatków owsianych — pomysł na deser gotowy w 5 minut!

Ciastka z płatków owsianych
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka z płatków owsianych

  • 1.5 szklanki Płatki owsiane górskie
  • 2 Jajko
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 100 g Masło
  • 1 łyżeczka Miód
  • 4 łyżki Cukier trzcinowy
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Do niedużego garnuszka włóż masło, włącz palnik i podgrzewaj tłuszcz na małym płomieniu, aż do jego rozpuszczenia się. 

  2. 2

    Mąkę pszenną, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier oraz inne suche składniki (wybrane ziarna i bakalie) umieść w misce i dodaj do nich ostudzone masło. Całość starannie wymieszaj.

  3. 3

    Do masy na ciastka z płatków owsianych wbij jajka i dodaj łyżeczkę miodu. Dobrze wymieszaj składniki i odłóż miskę na czas nagrzewania piekarnika.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blachę na ciasteczka. Wystarczy wyłożyć ją arkuszem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Masę na ciastka owsiane nabieraj na dużą łyżkę i formuj z nich niewielkie ciasteczka. Rozkładaj je na blaszce do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając każdy placuszek. 

  6. 6

    Ciastka z płatków owsianych piecz przez kwadrans. Powinny przybrać apetyczny, złoty odcień. Kiedy ostygną, podawaj je wraz z ulubionym napojem — szklanką mleka, gorącej kawy lub herbaty.

     

    Jeśli szukasz innego pomysłu na fit przekąskę,  polecamy wypróbować przepis na wilgotne brownie z fasoli. 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też