Sałatka meksykańska z nachosami — niezawodny sposób na udaną przekąskę

Sałatka meksykańska
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka meksykańska

  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 300 g Nachos
  • 350 ml Jogurt grecki
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 300 g Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 łyżki Zielona kolendra
  • 0.5 Sztuka Sałata lodowa
  • 400 g Filet z kurczaka
  • 300 g Ser Cheddar
  • 2 sztuki Szalotka
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1 puszka Czerwona fasola konserwowa
  • 3 sztuki Awokado
  • 1.5 sztuka Limonka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, a gdy zacznie się gotować, umieść w nim filet z piersi kurczaka. Mięso gotuj przez ok. 5 minut pod przykryciem, a następnie ściągnij garnek z palnika i pozostaw w nim filet do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu mięsa z bulionu poszarp je na cienkie włókna. Do tego celu możesz wykorzystać widelec lub zrobić to rękoma. 

  2. 2

    Limonki sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z nich skórkę oraz wyciśnij sok. 

  3. 3

    Jogurt grecki wymieszaj ze skórką z limonki. 

  4. 4

    Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

  5. 5

    Szalotkę obierz z łupin, a następnie posiekaj warzywo w drobną kostkę.

  6. 6

    Paprykę umyj, przekrój na połowę, wykrój z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę.

  7. 7

    Kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odkrój łodygi i drobno posiekaj jej liście.

  8. 8

    Papryczkę chilli przekrój na pół, wykrój z niej gniazdo nasienne, a następnie bardzo drobno posiekaj. 

  9. 9

    Aby przygotować salsę pomidorową, w misce umieść rozdrobnione pomidory, paprykę, papryczkę chilli, kolendrę oraz szalotkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z limonki, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  10. 10

    Czerwoną cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój warzywo w drobną kostkę.

  11. 11

    Przygotuj domowe guacamole. Umieść w misce miąższ awokado, posiekaną czerwoną cebulę oraz 1 łyżkę soku z limonki. Składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw je do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  12. 12

    Sałatę lodową starannie umyj, osusz, a następnie drobno ją posiekaj. 

  13. 13

    Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy.

  14. 14

    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  15. 15

    W szklanej misce o wysokich bokach ułóż warstwami kolejno: poszarpane mięso z kurczaka, czerwoną fasolę, kukurydzę, guacamole, salsę pomidorową, jogurt, starty ser żółty, sałatę lodową oraz pokruszone nachosy. Tak przygotowaną sałatkę meksykańską przechowuj w lodówce.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też