Zakwas z buraków — dodatek do barszczu i pomoc w walce o odporność

Zakwas z buraków
Źródło: GettyImages

Składniki

Zakwas z buraków

  • 1.5 litr Woda
  • 1 kg Czerwony burak
  • 6 sztuk Liście laurowe
  • 2 łyżeczki Sól
  • 0.5 Główka Czosnek
  • 8 sztuk Ziele angielskie
  • 25 sztuk Pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie

  1. 1

    Buraki starannie umyj i pokrój w jak najcieńsze plasterki. 

  2. 2

    Główkę czosnku przekrój wzdłuż na połowę.

  3. 3

    Przygotuj duży słój, wyparz go wrzątkiem, nie zapominając o sparzeniu zakrętki. W tak przygotowanym naczyniu umieść plasterki buraków, połowę główki czosnku, ziele angielskie, sól, liście laurowe oraz ziarna czarnego pieprzu. Całość zalej ciepłą wodą tak, aby płyn znajdował się 1 cm poniżej wieczka słoika. 

  4. 4

    Przygotowany zakwas z buraków odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 10 dni. Po tym czasie zakwas z buraków należy starannie przecedzić i przelać do czystych słoików lub butelek, a następnie przechowywać w lodówce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też