Zakwas z buraków — dodatek do barszczu i pomoc w walce o odporność
Przepis na zakwas z buraków to w wielu domach napój obowiązkowy, gdy zbliża się sezon przeziębień oraz grypy z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości. Przygotowany samodzielnie, z kilku ogólnodostępnych składników sprawdzi się doskonale jako domowy antybiotyk. Zakwas z buraków czerwonych można z łatwością przyrządzić w zaledwie kwadrans, a następnie pozostaje tylko oczekiwać, aż nabierze on charakterystycznego smaku, a pod wpływem fermentacji nabędzie bezcennych walorów zdrowotnych.
Składniki
Zakwas z buraków
- 1.5 litr Woda
- 1 kg Czerwony burak
- 6 sztuk Liście laurowe
- 2 łyżeczki Sól
- 0.5 Główka Czosnek
- 8 sztuk Ziele angielskie
- 25 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie
- 1
Buraki starannie umyj i pokrój w jak najcieńsze plasterki.
- 2
Główkę czosnku przekrój wzdłuż na połowę.
- 3
Przygotuj duży słój, wyparz go wrzątkiem, nie zapominając o sparzeniu zakrętki. W tak przygotowanym naczyniu umieść plasterki buraków, połowę główki czosnku, ziele angielskie, sól, liście laurowe oraz ziarna czarnego pieprzu. Całość zalej ciepłą wodą tak, aby płyn znajdował się 1 cm poniżej wieczka słoika.
- 4
Przygotowany zakwas z buraków odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 10 dni. Po tym czasie zakwas z buraków należy starannie przecedzić i przelać do czystych słoików lub butelek, a następnie przechowywać w lodówce.
Zobacz także:
Zakwas z buraków czerwonych coraz częściej pojawia się w codziennym jadłospisie nie tylko osób dorosłych, ale także i dzieci. Nic w tym dziwnego, ponieważ jego prozdrowotne właściwości są dobrze uzasadnione. Już od dekad zakwas z buraków jest sposobem na walkę z obniżoną odpornością. Ta odżywcza mikstura była przygotowywana już dziesiątki lat temu przez nasze babcie, a teraz, gdy jej właściwości zostały potwierdzone badaniami naukowymi, przyrządzają ją także następne pokolenia. Przeczytaj poniższy wpis, dzięki któremu dowiesz się, jak zrobić zakwas z buraków czerwonych oraz dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety.
Zakwas z buraków — właściwości zdrowotne
Zakwas z buraków to jeden z niezawodnych sposobów na poprawę wyników krwi. Wszystko to za sprawą zawartych w nich witamin i mikroelementów. Stanowi on naturalną osłonę dla organizmu, gdy pojawiają się pierwsze oznaki osłabienia i spadku odporności. Zakwas z buraków czerwonych jest obfity w dobrze przyswajalne żelazo, kwas foliowy, polifenole oraz witaminę C. Z zawartością tych składników związane są jego właściwości prozdrowotne. Jego regularne picie wpływa m.in. na regulację ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, wspieranie pracy nerek, i wątroby, poprawę parametrów krwi, oraz odporności, skrócenie okresu rekonwalescencji, czy skrócenie trwania infekcji.
Zobacz także: Barszcz z kiszonych buraków — warto o nim pamiętać przez cały rok
Wprowadzenie do diety zakwasu z buraków można rozpocząć już nawet po 1. roku życia maluszka. Nie jest to wskazane wcześniej z uwagi na dużą zawartość soli. Warto rozpocząć kurację od podawania małych ilości, a następnie zwiększyć je do ok. 1 łyżki stołowej dziennie. Wraz z upływem lat zakwas z buraków może pojawiać się stopniowo w coraz większych ilościach. U osób dorosłych zaleca się porcję od 50 do 250 ml dziennie, optymalna jest jednak ilość 0,5 szklanki dziennie. Warto też pamiętać, że dobrej jakości zakwas z buraków posiada krótką datę przydatności do spożycia, dlatego właśnie po sporządzeniu należy przechowywać go w lodówce.
Do czego wykorzystać zakwas z buraków?
Poza regularnym piciem tej naturalnej mikstury domowy zakwas z buraków bez wahania można dodawać do barszczu. Z jego dodatkiem zupa przyrządzona na święta, jak i każdy inny posiłek w ciągu roku stanie się jeszcze pyszniejsza. Z kolei kawałki ukiszonych buraczków polecamy zastosować jako składnik do sałatek, surówek, gulaszu czy bigosu.