Pierwszorzędne ziemniaki faszerowane — takich jeszcze nie próbowałeś!

Ziemniaki faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Ziemniaki faszerowane

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 120 g Tarty ser żółty
  • 1 łyżeczka Sól
  • 300 g Mięso mielone wieprzowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki starannie umyj, a następnie umieść je w garnku z osoloną wodą. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Od chwili zagotowania gotuj warzywa przez kolejne 20 minut. Po tym czasie odcedź ziemniaki i pozostaw do wystudzenia.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej rzepakowy, a gdy się nagrzeje, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj mięso mielone, sól, czarny pieprz mielony oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Nadzienie smaż przez ok. 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przełóż do półmiska. 

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  4. 4

    Wystudzone ziemniaki przekrój na połowę, a następnie wydrąż z nich środek. 

  5. 5

    Do farszu dodaj miąższ wydrążony z ziemniaków oraz starty ser żółty. Składniki nadzienia starannie wymieszaj i wypełnij nim warzywa. 

  6. 6

    Ziemniaki faszerowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieść je w nagrzanym piekarniku na 20 minut. Gotowy przysmak serwuj bezpośrednio po upieczeniu. Ziemniaki faszerowane smakują wyśmienicie podane z porcją kwaśnej śmietany.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też