Wyborne pomidory faszerowane — smakołyk idealny na wiele okoliczności

Pomidory faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Pomidory faszerowane

  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 1 Kulka Mozzarella
  • 60 g Kuskus
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 4 sztuki Pomidor
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Pomidory umyj, a następnie osusz. Odetnij cienki plaster z wierzchu pomidora i korzystając z łyżki, wydrąż miąższ znajdujący się wewnątrz warzywa, po czym przełóż go do miski. 

  3. 3

    Miąższ pomidora zblenduj na gładki krem, a następnie podgrzej na patelni lub w niedużym garnuszku.

  4. 4

    Kuskus wsyp do miski i wlej do niej także podgrzany krem pomidorowy. Naczynie szczelnie przykryj i pozostaw do napęcznienia kaszy.

  5. 5

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i drobno posiekaj.

  6. 6

    Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. 

  7. 7

    Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie umieść na niej orzechy. Praż je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie ściągnij naczynie z palnika, a orzechy drobno posiekaj. 

  8. 8

    Aby przygotować farsz, wymieszaj kaszę kuskus z orzechami, natką pietruszki oraz mozzarellą.

  9. 9

    Wydrążone pomidory napełnij farszem, a następnie przykryj je odkrojonym wcześniej „kapeluszem”.

  10. 10

    Pomidory faszerowane włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie umieść je w rozgrzanym piekarniku na ok. 10 minut. Upieczoną przekąskę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też