Tiramisu w pucharkach, czyli deser idealny na raz! Zobacz, jak go zrobić

Tiramisu w pucharkach
Źródło: GettyImages

Składniki

Tiramisu w pucharkach

  • 250 g Mascarpone
  • 30 g Cukier puder
  • 1 Jajko
  • 1 Żółtko
  • 9 sztuk Długie biszkopty
  • 3 łyżki Kakao
  • 100 ml Espresso
  • 30 ml Amaretto

Przygotowanie

  1. 1

    Zaparz espresso — do wykonania przepisu na tiramisu w pucharkach finalnie należy zaparzyć 100 ml kawy. Kiedy espresso lekko przestygnie, dodaj do niego likier, po czym starannie wymieszaj i odłóż na bok, przechodząc do dalszych kroków przepisu. 

  2. 2

    Przygotuj krem do tiramisu w pucharkach. Odparz jajka, przelewając je wrzątkiem, a następnie oddziel biała od żółtek. Do przepisu należy wykorzystać całej jajko i 1 żółtko, dlatego 1 białko polecamy odłożyć do szklanki i wykorzystać do innego przepisu, np. na bezę. Żółtka wbij do miski, połącz je z cukrem, a miskę z wymienionymi składnikami włóż do garnka z wrzątkiem. Zwróć jednak uwagę na to, żeby naczynie z żółtkami unosiło się nad gorącą wodą, a nie było w niej zanurzone.  Następnie całość przełóż na palnik i podgrzewaj, ucierając żółtka z cukrem, za pomocą kuchennej rózgi. Po kilku minutach kontynuuj ubijanie, zdejmując garnek z miską z kuchennej płyty. Finalnie składniki powinny utworzyć jednolitą masę o jasnym kolorze.

  3. 3

    Do żółtek ubitych z cukrem pudrem partiami dodawaj mascarpone i wymieszaj produkty za pomocą miksera. 

  4. 4

    Ubij białko na sztywną pianę, a następnie połącz ją z przygotowanym poprzednio kremem. Masę wymieszaj starannie, posługując się silikonową szpatułką.

  5. 5

    Przygotuj naczynia, w których umieścisz deser. Sugerowaną pojemnością pucharków są naczynia po 350 ml. 

  6. 6

    Podłużne biszkopty lady fingers delikatnie zanurzaj w mieszance espresso z alkoholem, po czym każde ciastko przełam na połówkę. Pamiętaj jednak o tym, aby moczenie biszkoptów nie trwało zbyt długo. Najrozsądniej jest przeznaczyć na każdą sztukę po 2 sekundy. 

  7. 7

    Przygotowane biszkopty umieść  w pucharkach — układając na dnie tylko 2 połówki ciastek.  Na lady fingers połóż krem, a na krem wysyp odrobinę kakao. Czynność tę powtórz jeszcze 2 razy, zaczynając od układania na kremie połówek biszkoptów, a na ciastka — wykładając masę z mascarpone. Ostatnią warstwą tiramisu w pucharkach powinien być jednak gęsty krem. W takiej postaci deser umieść w lodówce i chłódź przez ok. 2-3 godziny. 

  8. 8

    Przed podaniem deseru, tiramisu w pucharkach ozdób odrobiną kakao bądź innymi preferowanymi dodatkami, np. kawałkami świeżych owoców bądź startą czekoladą.

    Jeśli jesteś miłośnikiem tego deseru, koniecznie wypróbuj przepis na tiramisu z truskawkami, bądź tiramisu bez jajek w wersji dla wegan. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też