Rurki z kremem — przepis, który przypomni Ci dzieciństwo

Rurki z kremem
Źródło: GettyImages

Składniki

Rurki z kremem — ciasto

  • 200 ml Kwaśna śmietana
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 200 g Masło

Krem

  • 200 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 250 g Mascarpone

Przygotowanie

  1. 1

    Szykowanie rurek z kremem rozpocznij od przygotowania ciasta. W większym naczyniu połącz masło posiekane na mniejsze kawałki, mąkę pszenną, cukier puder oraz kwaśną śmietanę 18%. Wymienione składniki starannie wyrabiaj rękoma. Możesz również wspomóc proces, posługując się sprzętem kuchennym — robotem z przeznaczonym do tego hakiem.

  2. 2

    Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na zegarową godzinę. Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i wycinaj z niego podłużne paski — każdy mierzący ok. 1,5 cm szerokości.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.

  4. 4

    Przygotuj formy na rurki z kremem. Wystarczy wysmarować ich zewnętrzną stronę masłem. Na metalowe formy owijaj przygotowane wcześniej paski ciasta, rozpoczynając od najwęższego fragmentu blaszki. Otwór nie powinien zostać zasłonięty ciastem. Paski powinny na siebie nachodzić w połowie formy. Proces ten powtarzaj aż do wyczerpania ciasta na rurki z kremem. 

  5. 5

    Przygotowane formy z ciastem umieść na blasze, starając się utrzymać między nimi takie same odległości. Rurki piecz ok. 20 minut, po czym wyciągnij je z piekarnika i odłóż do przestudzenia.

  6. 6

    Przygotuj krem. Niezbędne produkty, mianowicie śmietanę kremówkę, cukier puder oraz serek mascarpone połącz w dużym naczyniu i ubijaj, ustawiając mikser na najniższe obroty. Po ok. 20 sekundach ppodkręć obroty, przechodząc do najwyższych. Kremowa masa będzie gotowa już po 2 minutach ubijania składników. Gotowe nadzienie umieść w cukierniczym rękawie i napełniaj nim przestudzone ciasto. Gotowe rurki z kremem oprósz solidną porcją cukru pudru.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na doskonałą kremówkę.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też