Chrupiące skrzydełka z grilla w słodko-pikantnej marynacie

Skrzydełka z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Skrzydełka z grilla

  • 8 sztuk Skrzydełka z kurczaka
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżka Miód
  • 3 łyżki Olej
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Papryczka chili
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ząbki czosnku obierz i rozdrobnij — możesz zrobić to za pomocą praski lub bardzo drobno je posiekać.

  2. 2

    Sos sojowy, miód, olej i rozdrobniony czosnek wymieszaj w miseczce, a następnie dodaj przyprawy, i ponownie wymieszaj.

  3. 3

    Odkrój najkrótszą i najcieńszą część skrzydełka (nie będzie ona potrzebna). Ta część nie zawiera mięsa, jest to sama skóra i chrząstki, która podczas grillowania mogłaby ulec przypaleniu.

  4. 4

    Przygotowane skrzydełka umieść w misce i wymieszaj dokładnie z marynatą. Następnie zakryj je szczelnie folią i odłóż na minimum godzinę. Jeżeli istnieje taka możliwość, skrzydełka najlepiej przygotować dzień wcześniej i marynować je przez całą noc. Przed rozpoczęciem pieczenia skrzydełka powinny mieć temperaturę pokojową.

  5. 5

    Marynowane skrzydełka można układać na ruszcie, najlepiej na tacce aluminiowej. Grillują się one bardzo szybko, dlatego należy pozostać czujnym, by nie dopuścić do ich przypalenia. Czas pieczenia skrzydełek z grilla wynosi ok. 10 minut na jedną stronę — jest to jednak zależne od wielkości kawałków mięsa i stopnia nagrzania grilla. Pamiętaj, aby w trakcie grillowania regularnie przekładać skrzydełka na drugą stronę, dzięki czemu będą one przypieczone równomiernie. Zwróć także uwagę, aby w czasie pieczenia ogień na grillu nie był za duży, gdyż może to spowodować spieczenie z wierzchu, natomiast wewnątrz skrzydełka z grilla pozostaną surowe.

  6. 6

    Gotowe skrzydełka ściągnij z rusztu i przełóż na talerze. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

    Wypróbuj także przepis na pikantne skrzydełka Buffalo.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też