Piernik dojrzewający — tradycyjny przepis na świąteczny specjał

Piernik dojrzewający
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernik dojrzewający

  • 1 kg Mąka pszenna
  • 2 opakowania Przyprawa do piernika
  • 2 szklanek Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 3 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 3 sztuki Jajko
  • 500 g Miód pszczeli
  • 200 g Masło
  • 4 sztuki Figa
  • 2 łyżeczki Posiekane migdały
  • 2 łyżki Posiekane orzechy włoskie
  • 2 łyżki Skórka pomarańczy kandyzowana

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka dodaj cukier, masło oraz miód pszczeli. Podane składniki podgrzewaj na niewielkim ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą, wyłącz planik i odłóż masę na bok, by mogła wystygnąć.

  2. 2

    Do przestudzonej masy partiami dodawaj mąkę pszenną, jajka, przyprawy do piernika oraz sodę oczyszczoną, rozpuszczoną  w odrobinie gorącego mleka. Następnie starannie zagniataj ciasto rękoma. 

  3. 3

    Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego posiekane migdały, orzechy włoskie, figi oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć masę.

  4. 4

    Wyrobione ciasto owiń w czystą ściereczkę i odłóż w chłodne miejsce. Im dłużej ciasto będzie dojrzewać, tym większa szansa na uzyskanie wyrazistego w smaku wypieku.

  5. 5

    Po ok. 20-30 dniach masę przekrój na pół i rozwałkuj na blaty o jednakowych wymiarach. 

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Natłuść boki kwadratowej brytfanki i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie umieść w niej jeden z rozwałkowanych ciast piernikowych i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 60 minut. Czynność powtórz z drugim blatem ciasta.

  8. 8

    Po przestudzeniu obydwu ciast piernikowych posmaruj je powidłami. Polecamy je wcześniej delikatnie ogrzać. Wierzch ciasta dociśnij za pomocą deski do krojenia (najlepiej drewnianej) i odłóż na kilka godzin, by warstwy piernika dojrzewającego nieco się ze sobą skleiły.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też