Likier cointreau - pomarańczowy składnik kultowych drinków

Drink z cointreau
Źródło: GettyImages

Składniki

Likier cointreau przepis

  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 250 g Cukier
  • 300 ml Woda
  • 500 ml Spirytus 70%

    Przygotowanie

    1. 1

      Do dużego słoika wlej spirytus. Umyj pomarańczę. Nawlecz bawełnianą nitkę na igłę, przeszyj pomarańczę z dwóch stron. Nitki poprowadź tak, aby można było zawiesić pomarańczę w słoiku nad spirytusem. Zawieś pomarańczę: wystaw nitki poza szajkę słoika i zakręć. Odstaw słoik w ciemne miejsce na 8 dni. Po tym czasie wyjmij pomarańczę.

    2. 2

      Przesyp cukier do rondelka, zalej wodą i gotuj do czasu, aż cukier się rozpuści. Zimny syrop przelej do spirytusu. Odstaw słoik na trzy tygodnie.

       

      Zobacz także:

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też