Lekka sałatka z kurczakiem
Doskonała sałatka z kurczakiem to propozycja na lekką przekąskę, która nadaje się jako dodatek do wielu dań lub samodzielny posiłek. Prosty przepis na pyszną sałatkę ze smażonymi kawałkami kurczaka z pewnością spodoba się każdemu domownikowi.
Składniki
Kurczak
- 1 sztuka Filet z kurczaka
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
Sałatka z kurczakiem
- 100 g Miks sałat
- 100 g Szpinak baby
- 50 g Rukola
- 300 g Pomidory koktajlowe
- 100 g Parmezan
- 0.5 Sztuka Cebula
- 6 łyżek Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Mięso z kurczaka umyj pod strumieniem zimnej wody i osusz, używając ręcznika papierowego. Następnie dopraw je, posypując starannie słodką papryką czerwoną, solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C (tryb góra-dół).
- 3
Pierś z kurczaka, obtoczoną w przyprawach przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż z obu stron, po ok. 3-4 minuty. Po chwili podsmażonego kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, wsadź do piekarnika i piecz ok. 10 minut. Mięso można także piec na patelni do zapiekania — warto wówczas podsmażyć na niej kurczaka, a po niedługiej obróbce termicznej włożyć ją razem z filetem do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwiczki piekarnika, wyciągnij mięso i odstaw na bok, by się ostudziło.
- 4
W międzyczasie pod chłodną wodą umyj mieszankę sałat, świeży szpinak oraz rukolę i przełóż do większej miski. Następnie umyj pomidorki koktajlowe, przekrój je na połówki i dodaj do miksu sałat. Obierz cebulę i drobną ją pokrój. Sałatkę skrop sokiem wyciśniętym z niewielkiej cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Na wierzch przekąski zetrzyj twardy ser, np. parmezan.
- 5
Upieczoną i przestudzoną pierś z kurczaka pokrój w paski i poukładaj na wierzchu przystawki. Całość dopraw, posypując odrobiną soli czarnym pieprzem mielonym. Sałatka z kurczakiem gotowa. Podawaj ją jako dodatek do mięs, dań z grilla lub delektuj się jej smakiem, spożywając w formie samodzielnego posiłku.
Wypróbuj także przepis na sałatkę cezar.
Uniwersalna, łatwa w przygotowaniu sałatka z kurczaka nie wymaga zdolności kulinarnych czy doświadczenia w kuchni. Do jej przyrządzenia wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, które są dostępne do zakupienia w każdym sklepie i markecie spożywczym. Bogactwo warzyw i kawałki smażonego kurczaka to gwarancja pysznego i zdrowego posiłku, który dostarczy cennych witamin, składników mineralnych, białka oraz węglowodanów złożonych, zaopatrując tym samym organizm w energię na resztę dnia.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem? Porady i wskazówki
Przed przystąpieniem do przygotowania sałatki wyciągnij mięso z lodówki, by delikatnie się ociepliło. Pozwoli to na skrócenie czasu smażenia kurczaka. Dobrą praktyką, która usprawni pracę, będzie zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników, by mieć je w zasięgu ręki i móc płynnie przechodzić do realizowania kolejnych etapów przepisu na sałatkę z kurczakiem.
Po umyciu i oczyszczeniu piersi z kurczaka delikatnie ją osusz i oprósz mieszanką przypraw. Następnie smaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a po ok. 6-8 minutach włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ostudzone mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski i ułóż wedle własnego pomysłu, tuż przed podaniem sałatki. Mięso można również pokroić w drobną kostkę. Wówczas wystarczy usmażyć je na patelni — pieczenie małych kawałków kurczaka nie jest wymagane.
Zamiast soku z cytryny sałatkę z kurczakiem można skropić, wyciskając sok z limonki. Pysznym dodatkiem do tej przekąski jest ser. Warto sięgnąć po twardą odmianę, np. parmezan lub parmigiano reggiano. Wystarczy zetrzeć go na tarce lub gilotynie do sera i rozsypać na wierzchu sałatki z kurczakiem.
Dodatkowym urozmaiceniem pysznej przekąski może okazać się wzbogacenie jej o samodzielnie przygotowany sos czosnkowy oraz dodatek chrupiących grzanek.