Sos miodowy z musztardą i szczypiorkiem

Sos miodowy z musztardą i szczypiorkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Ocet winny
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 łyżka Miód
  • 1 garść Szczypiorek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W jednym naczyniu połącz oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz ocet. Z oliwy, octu i soku z cytryny przygotujemy kwasową bazę.

  2. 2

    Mieszankę stopniowo zagęszczaj, dodając musztardę i miód. Ilość podanych składników jest jedynie orientacyjna — celem jest stworzenie półpłynnej konsystencji o złocistym kolorze.

  3. 3

    Na koniec zrównoważ smaki odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj powstały sos.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też