Sos miodowy z musztardą i szczypiorkiem
Absolutny klasyk wśród sosów sałatkowych.
Autor:
Smak.pl
Sosy i dipy
Rodzaje dań
Na skróty
Dania do 15 minut
Przekąski
Strefa Fit
Fit przekąski
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Ocet winny
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 1 łyżka Musztarda
- 1 łyżka Miód
- 1 garść Szczypiorek
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
W jednym naczyniu połącz oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz ocet. Z oliwy, octu i soku z cytryny przygotujemy kwasową bazę.
- 2
Mieszankę stopniowo zagęszczaj, dodając musztardę i miód. Ilość podanych składników jest jedynie orientacyjna — celem jest stworzenie półpłynnej konsystencji o złocistym kolorze.
- 3
Na koniec zrównoważ smaki odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj powstały sos.
Zobacz także:
REKLAMA