Cronuty

Cronuty
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 350 g Mąka pszenna
  • 7 g Suszone drożdże
  • 100 ml Śmietana 30%
  • 100 Woda
  • 1 Jajko
  • 200 g Masło
  • 40 g Cukier
  • 1 laska Wanilia
  • 1 szczypta Sól
  • 1 litr Olej

Przygotowanie

  1. 1

    W większej misce połącz wszystkie suche składniki. Dodaj do nich nasionka, wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę oraz wodę i zacznij wyrabiać ciasto na cronuty. Pokrój masło na mniejsze kawałki i dodawaj je do wyrabianego ciasta. Całość dokładnie ugnieć, a kiedy uzyskasz spójny bochenek, uformuj go w prostokąt i przełóż do schłodzenia. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez ok. pół godziny.

  2. 2

    Schłodzone ciasto połóż na stolnicy, podsypanej mąką pszenną i rozwałkuj je. Następnie złóż je 3 razy i ponownie zacznij wałkować. Proces powtórz przynajmniej 3 razy. Tak przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

  3. 3

    Następnego dnia rozwałkuj ciasto na ok. 5 mm grubości. Za pomocą szklanki wytnij kółka, a w każdym z nich mniejsze okręgi, np. posługując się mniejszą filiżanką lub kieliszkiem. Proces jest podobny jak w przypadku robienia tradycyjnych oponek.

  4. 4

    Cronuty smaż na rozgrzanym oleju. Powinny przybrać złoty kolor.

  5. 5

    Domowe połączenie donatów i croissantów gotowe! Cronuty możesz polać polewą czekoladową i posypać ulubionymi dodatkami, np. posiekanymi orzechami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też