Cronuty
Cronuty to popularny deser amerykański, który łączy ze sobą dwie znane przekąski: croissanty i donuty. Zobacz, jak przygotować cronuty we własnym domu!
Składniki
- 350 g Mąka pszenna
- 7 g Suszone drożdże
- 100 ml Śmietana 30%
- 100 Woda
- 1 Jajko
- 200 g Masło
- 40 g Cukier
- 1 laska Wanilia
- 1 szczypta Sól
- 1 litr Olej
Przygotowanie
- 1
W większej misce połącz wszystkie suche składniki. Dodaj do nich nasionka, wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę oraz wodę i zacznij wyrabiać ciasto na cronuty. Pokrój masło na mniejsze kawałki i dodawaj je do wyrabianego ciasta. Całość dokładnie ugnieć, a kiedy uzyskasz spójny bochenek, uformuj go w prostokąt i przełóż do schłodzenia. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez ok. pół godziny.
- 2
Schłodzone ciasto połóż na stolnicy, podsypanej mąką pszenną i rozwałkuj je. Następnie złóż je 3 razy i ponownie zacznij wałkować. Proces powtórz przynajmniej 3 razy. Tak przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- 3
Następnego dnia rozwałkuj ciasto na ok. 5 mm grubości. Za pomocą szklanki wytnij kółka, a w każdym z nich mniejsze okręgi, np. posługując się mniejszą filiżanką lub kieliszkiem. Proces jest podobny jak w przypadku robienia tradycyjnych oponek.
REKLAMA - 4
Cronuty smaż na rozgrzanym oleju. Powinny przybrać złoty kolor.
- 5
Domowe połączenie donatów i croissantów gotowe! Cronuty możesz polać polewą czekoladową i posypać ulubionymi dodatkami, np. posiekanymi orzechami.
Zobacz także: