Kurczak z cytryną i rozmarynem
Chrupiący kurczak z cytryną i rozmarynem oraz aromatycznym sosem z dodatkiem białego wina jest idealnym daniem, które podkreśli istotę wyjątkowych okazji. Kurczak pieczony doskonale smakuje podany wraz z kawałkami gotowanych ziemniaków, zwieńczonych odrobiną sosu pieczeniowego.
Składniki
Kurczak pieczony w całości
- 1 sztuka Kurczak
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Cytryna
- 2 gałązki Rozmaryn
- 4 łyżki Oliwa ekstra vergine
- 2 łyżki Masło
Sos
- 0.5 Litr Bulion drobiowy
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 200 ml Białe wino
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Umyj kurczaka i osusz go, używając ręcznika papierowego. Obraną cebulę i jedną cytrynę pokrój w krążki o grubości 0,5 cm. Następnie ułóż składniki na dnie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec kurczaka.
- 3
Posól kurczaka, dopraw mięso, używając czarnego pieprzu (bądź innych przypraw, np. czosnku) i przełóż na plastry pokrojonej cebuli i cytryny. Drugą cytrynę przekrój na pół i włóż do środka kurczaka. Mięso obłóż kawałkami pokrojonego masła — w tym celu delikatnie poluzuj skórkę i wsuń pod nią odrobinę masła. Posiekaj liście rozmarynu i przykryj nimi kurczaka oraz puste miejsca naczynia. Dodaj odrobinę białego wina, a na koniec skrop mięso, polewając jego powierzchnię oliwą z oliwek extra virgin.
- 4
Kurczaka z cytryną i rozmarynem piecz ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości mięsa. Co ok. 20 minut podlewaj pieczeń uzyskanym wywarem, by nie stała się sucha.
- 5
Po upieczeniu wciągnij kurczaka z naczynia i umieść go na talerzu, owijając całość kawałkiem folii aluminiowej.
- 6
Do garnka z gotującym się bulionem drobiowym dodaj wino, mąkę oraz sos, który wydzielił się w trakcie pieczenia (zbierz go w całości z naczynia żaroodpornego). Sos powinien bulgotać się przez co najmniej 5 minut. Następnie przecedź go przez sitko i ponownie umieść w rondlu, by gotował się jeszcze chwilę. Za pomocą łyżki usuń tłuszcz, który wytworzył się na powierzchni. Sos do pieczeni z kurczaka dopraw wedle własnego uznania. Aby nie był zbyt ostry, a potrawa zyskała doskonałego aromatu winnego, nie powinien być przyrządzany tuż przed serwowaniem dania. Wino musi odparować, a jego intensywność delikatnie “przepleść się” wraz z pozostałymi składnikami.
- 7
Kurczaka pokrój w plastry i serwuj z gotowanymi ziemniakami, polanymi przygotowanym sosem. Do dania doskonale pasują sałatki, np. klasyczna sałatka grecka lub sałatka cezar.
Wypróbuj także przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami.
Kurczak z piekarnika, pieczony w całości to bardzo lubiane danie, które nierzadko pojawia się w czasie ważnych wydarzeń, świąt bądź obchodów wyjątkowych okazji, jak np. imieninowy obiad. Ważne jest jednak to, by przygotować go we właściwy sposób i uniknąć dość często popełnianych błędów, przez które mięso staje się suche i traci cały urok.
Co zrobić, by kurczak z cytryną i rozmarynem był soczysty?
Wbrew pozorom, pieczenie kurczaka nie jest takie proste, jeśli zależy nam na uzyskaniu intensywnego aromatu, chrupiącej skórki i soczystego mięsa. Istnieje na to jednak kilka sposobów, a ich znajomość pozwoli osiągnąć oczekiwany efekt.
Aby kurczak pieczony w piekarniku nie był suchy, warto poluzować skórkę przy piersiach i wsunąć w nią plastry masła. Mięso należy piec w naczyniu żaroodpornym, w rozgrzanym piekarniku z funkcją termoobiegu. Po upływie 10-15 minut, należy zmienić tryb na funkcję góra-dół i przykryć naczynie z kurczakiem. Reszta wskazówek na to, jak zrobić doskonałego kurczaka z cytryną i rozmarynem, znajduje się w poniższym przepisie.