Kurczak z cytryną i rozmarynem

Kurczak z cytryną i rozmarynem
Źródło: StockFood

Składniki

Kurczak pieczony w całości

  • 1 sztuka Kurczak
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Cytryna
  • 2 gałązki Rozmaryn
  • 4 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • 2 łyżki Masło

Sos

  • 0.5 Litr Bulion drobiowy
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 200 ml Białe wino
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    Umyj kurczaka i osusz go, używając ręcznika papierowego. Obraną cebulę i jedną cytrynę pokrój w krążki o grubości 0,5 cm. Następnie ułóż składniki na dnie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec kurczaka.

  3. 3

    Posól kurczaka, dopraw mięso, używając czarnego pieprzu (bądź innych przypraw, np. czosnku) i przełóż na plastry pokrojonej cebuli i cytryny. Drugą cytrynę przekrój na pół i włóż do środka kurczaka. Mięso obłóż kawałkami pokrojonego masła — w tym celu delikatnie poluzuj skórkę i wsuń pod nią odrobinę masła. Posiekaj liście rozmarynu i przykryj nimi kurczaka oraz puste miejsca naczynia. Dodaj odrobinę białego wina, a na koniec skrop mięso, polewając jego powierzchnię oliwą z oliwek extra virgin.

  4. 4

    Kurczaka z cytryną i rozmarynem piecz ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości mięsa. Co ok. 20 minut podlewaj pieczeń uzyskanym wywarem, by nie stała się sucha.

  5. 5

    Po upieczeniu wciągnij kurczaka z naczynia i umieść go na talerzu, owijając całość kawałkiem folii aluminiowej.

  6. 6

    Do garnka z gotującym się bulionem drobiowym dodaj wino, mąkę oraz sos, który wydzielił się w trakcie pieczenia (zbierz go w całości z naczynia żaroodpornego). Sos powinien bulgotać się przez co najmniej 5 minut. Następnie przecedź go przez sitko i ponownie umieść  w rondlu, by gotował się jeszcze chwilę. Za pomocą łyżki usuń tłuszcz, który wytworzył się na powierzchni. Sos do pieczeni z kurczaka dopraw wedle własnego uznania. Aby nie był zbyt ostry, a potrawa zyskała doskonałego aromatu winnego, nie powinien być przyrządzany tuż przed serwowaniem dania. Wino musi odparować, a jego intensywność delikatnie “przepleść się” wraz z pozostałymi składnikami.

  7. 7

    Kurczaka pokrój w plastry i serwuj z gotowanymi ziemniakami, polanymi przygotowanym sosem. Do dania doskonale pasują sałatki, np. klasyczna sałatka grecka lub sałatka cezar.

     

    Wypróbuj także przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też