Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 6 Jajko
  • 1 szczypta Sól
  • 8 łyżek Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 12 łyżek Woda
  • 12 łyżek Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1 litr Mleko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Cukier puder

Nadzienie jabłkowe

  • 3 sztuki Jabłko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • Mielony cynamon

Posypka

  • 100 g Orzechy włoskie
  • 7 sztuk Cukierki krówki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, a blachę posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki.

  2. 2

    Nadzienie budyniowe: budyń wymieszaj z cukrem w ok. 150 ml mleka. Zagotuj pozostałe mleko. Tuż przed rozpoczęciem gotowania wsyp wymieszany budyń z cukrem i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając masę budyniową.

  3. 3

    Nadzienie jabłkowe: obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Dodaj cukier waniliowy i mielony cynamon.

  4. 4

    Ciasto: oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą na sztywną pianę.

  5. 5

    Żółtka wymieszaj z cukrem waniliowym. Stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę i mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec, do masy dodaj ubite białka. Przygotowane ciasto wylej na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

  6. 6

    Na upieczone ciasto nałóż nadzienie jabłkowe. Owoce zalej budyniem, a na koniec wierzch jabłecznika posyp posiekanymi orzechami i krówkami, pokrojonymi na drobne kawałki.

  7. 7

    Szarlotkę z budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też