Szarlotka z budyniem
Jabłka, budyń waniliowy i orzechy — to trzy składniki, którym nie można się oprzeć. Sprawdź przepis na szarlotkę z budyniem.
Składniki
Ciasto
- 6 Jajko
- 1 szczypta Sól
- 8 łyżek Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 12 łyżek Woda
- 12 łyżek Mąka pszenna
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
Masa budyniowa
- 1 litr Mleko
- 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 łyżki Cukier puder
Nadzienie jabłkowe
- 3 sztuki Jabłko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- Mielony cynamon
Posypka
- 100 g Orzechy włoskie
- 7 sztuk Cukierki krówki
Przygotowanie
- 1
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, a blachę posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki.
- 2
Nadzienie budyniowe: budyń wymieszaj z cukrem w ok. 150 ml mleka. Zagotuj pozostałe mleko. Tuż przed rozpoczęciem gotowania wsyp wymieszany budyń z cukrem i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając masę budyniową.
- 3
Nadzienie jabłkowe: obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Dodaj cukier waniliowy i mielony cynamon.
REKLAMA - 4
Ciasto: oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą na sztywną pianę.
- 5
Żółtka wymieszaj z cukrem waniliowym. Stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę i mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec, do masy dodaj ubite białka. Przygotowane ciasto wylej na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.
- 6
Na upieczone ciasto nałóż nadzienie jabłkowe. Owoce zalej budyniem, a na koniec wierzch jabłecznika posyp posiekanymi orzechami i krówkami, pokrojonymi na drobne kawałki.
- 7
Szarlotkę z budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.