Curry z jajkami (Anda Masala)

 Curry z jajkami (Anda Masala)
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka

  • 6 Jajko
  • 0.25 Łyżeczka Kurkuma
  • 0.25 Łyżeczka Chili mielone
  • 1 łyżka Olej

Sos curry

  • 3 łyżki Olej
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 1 sztuka Zielona papryczka chilli
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 5 łyżek Pomidory w puszce
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Dodatkowo

  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 0.25 Łyżeczka Kurkuma
  • 0.25 Łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Łyżeczka Garam masala
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 9-10 minut. Natychmiast schłódź je pod zimną wodą i obierz ze skorupki. Następnie umieść jajka w misce i obtocz je w kurkumie oraz mielonej papryczce chili.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż jajka na złoty kolor, cały czas mieszając i je obracając (ok. 3 minuty).

  3. 3

    Odstaw jajka i rozgrzej na patelni kolejną porcję oleju (3 łyżki). Na rozgrzany tłuszcz dodaj cały kumin i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Po chwili dodaj również posiekaną cebulę, a całość posól i smaż, aż cebula stanie się miękka (ok. 5 minut).

  4. 4

    Następnie na patelnię dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir i przykryj składniki odcedzonymi pomidorami z puszki. Teraz dodaj jogurt, wymieszany z kurkumą, chili, przyprawą garam masala i kolendrą. Całość zalej mieszanką wody, przykryj patelnię i gotuj razem przez ok. 5 minut.

  5. 5

    Na koniec na każdy jajku wykonaj nacięcia (ok. trzy wzdłuż każdego jajka), włóż je do curry i wszystko wymieszaj, by jajka zostały w całości przykryte aromatycznym sosem. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut.

  6. 6

    Curry z jajkami podawaj na ciepło — samodzielnie lub z dodatkiem chlebka naan, gotowanym ryżem lub ziemniakami. Wierzch indyjskiego Anda Masala możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

     

    Wypróbuj także przepis na kawałki kurczaka w sosie curry.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też