Curry z jajkami (Anda Masala)
Doskonałe, pikantne, bezmięsne curry, w którym z pewnością się zakochasz. Ta kulinarna propozycja zasmakuje nie tylko wegetarianom — wielu miłośników mięsnych dań wprost przepada za jajecznym curry. Wszystko to dzięki wspaniałym przyprawom, idealnej konsystencji sosu i odpowiednio dopasowanym składnikom, które równoważą smak dania kuchni indyjskiej.
Składniki
Jajka
- 6 Jajko
- 0.25 Łyżeczka Kurkuma
- 0.25 Łyżeczka Chili mielone
- 1 łyżka Olej
Sos curry
- 3 łyżki Olej
- 1 łyżeczka Kminek
- 1 sztuka Zielona papryczka chilli
- 2 sztuki Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 5 łyżek Pomidory w puszce
- 0.5 Łyżeczka Sól
Dodatkowo
- 4 łyżki Jogurt naturalny
- 0.25 Łyżeczka Kurkuma
- 0.25 Łyżeczka Chili mielone
- 0.5 Łyżeczka Garam masala
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
Przygotowanie
- 1
Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 9-10 minut. Natychmiast schłódź je pod zimną wodą i obierz ze skorupki. Następnie umieść jajka w misce i obtocz je w kurkumie oraz mielonej papryczce chili.
- 2
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż jajka na złoty kolor, cały czas mieszając i je obracając (ok. 3 minuty).
- 3
Odstaw jajka i rozgrzej na patelni kolejną porcję oleju (3 łyżki). Na rozgrzany tłuszcz dodaj cały kumin i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Po chwili dodaj również posiekaną cebulę, a całość posól i smaż, aż cebula stanie się miękka (ok. 5 minut).
- 4
Następnie na patelnię dodaj zmiażdżony czosnek, starty imbir i przykryj składniki odcedzonymi pomidorami z puszki. Teraz dodaj jogurt, wymieszany z kurkumą, chili, przyprawą garam masala i kolendrą. Całość zalej mieszanką wody, przykryj patelnię i gotuj razem przez ok. 5 minut.
- 5
Na koniec na każdy jajku wykonaj nacięcia (ok. trzy wzdłuż każdego jajka), włóż je do curry i wszystko wymieszaj, by jajka zostały w całości przykryte aromatycznym sosem. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- 6
Curry z jajkami podawaj na ciepło — samodzielnie lub z dodatkiem chlebka naan, gotowanym ryżem lub ziemniakami. Wierzch indyjskiego Anda Masala możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj także przepis na kawałki kurczaka w sosie curry.
Curry z jajkami nazywane czasami jajecznym curry to potrawa, która pochodzi z południowych Indii. Niezwykle prosty, szybki w przygotowaniu i satysfakcjonujący posiłek orientalny z pewnością zasmakuje entuzjastom wyszukanych i niecodziennych połączeń.
Przepis na jajeczne curry przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy.
Dla kogo curry z jajkami?
To proste, aczkolwiek dość niespotykane danie jest połączeniem wielu smaków, przez co z pewnością przypadnie do gustu osobom, które poszukują intensywnych i zaskakujących potraw. Curry z jajkami to pomysł na pyszny obiad dla osób, które nie spożywają mięsa. Sprawdzi się również u wielbicieli jajek, którzy mogą spożywać je na okrągło. Poza tym indyjskie Anda Masala na pewno zasmakuje fanom tradycyjnego curry — w tym przypadku danie może okazać się ciekawym urozmaiceniem standardowej, mięsnej wersji potrawy.