Ciasto Dobosza — tradycyjny przepis

Ciasto Dobosza
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto biszkoptowe

  • 12 Jajko
  • 12 łyżek Cukier
  • 12 łyżek Mąka pszenna
  • 6 łyżeczek Proszek do pieczenia

Maślany krem

  • 4 Jajko
  • 280 g Masło
  • 220 g Cukier
  • 30 g Skrobia kukurydziana
  • 60 g Kakao

Dodatkowo

  • 120 g Cukier
  • 100 g Mielone orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Korpus: ubij 2 żółtka z 2 łyżkami cukru. Następnie do miski przesiej 2 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. W międzyczasie ubij 2 białka na sztywną pianę i dodaj ją do ciasta.

  2. 2

    Przygotowane ciasto rozsmaruj na dnie tortownicy (23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 5-7 minut. Kiedy ciasto lekko ostygnie, ostrożnie wyjmij spod niego papier do pieczenia.

  3. 3

    Opisaną procedurę powtórz jeszcze pięć razy. Do ciasta Dobosza potrzebnych jest aż 6 blatów biszkoptowego ciasta.

  4. 4

    Krem: całe jajka, cukier i skrobię poddaj wodnej kąpieli. Mieszaj składniki do momentu roztopienia się cukru. Masa powinna być gorąca. Odstaw ją na bok do schłodzenia, a następnie ubij krem na płynną śmietankę (czas ubijania wynosi ok. 15 minut).

  5. 5

    W większej misce ubij zmiękczone masło, aż stanie się puszyste. Następnie połącz je z przesianym kakao i stopniowo dodawaj do masy przestudzony krem jajeczny.

  6. 6

    Pierwszy blat ciasta położyć na blasze lub płaskiej tacce, posmaruj go kremową warstwą mniej więcej tej samej grubości co korpus. Procedurę powtórz jeszcze cztery razy. Rozsmarowując krem, wygładzaj go po bokach ciasta (odłóż odrobinę masy do dekoracji tortu). Boki możesz posypać mielonymi orzechami. Tak przygotowane ciasto Dobosza włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  7. 7

    Po upływie wskazanego czasu na tort połóż ostatni (szósty) blat ciasta na kawałku papieru do pieczenia. Na patelni rozpuść cukier i podpal na karmel. Następnie wylej go na wierzch ciasta. Chociaż karmel będzie jeszcze plastyczny, tort Dobosza pokrój  ostrym nożem na osiem części. Oddziel powstałe trójkąty i pozwól, aby karmel się na nich zestalił.

  8. 8

    Ciasto Dobosza ozdób pozostałym kremem za pomocą woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Przed podaniem tort przechowuj w lodówce przez co najmniej 6 godzin — najlepiej pozostawić go w chłodzie na całą noc.

     

    Wypróbuj także przepis na tort rafaello.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też