Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 3 łyżki Orzeszki ziemne
  • 3 łyżki Olej
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • 2 sztuki Czerwona papryczka chilli
  • 1 sztuka Seler naciowy
  • 5 plastrów Świeży imbir

Marynata

  • 1 łyżka Skrobia kukurydziana
  • 1 łyżka Wino ryżowe
  • 1 łyżeczka Olej
  • 1 łyżka Sos sojowy

Sos

  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Czarny ocet ryżowy
  • 1 łyżeczka Skrobia kukurydziana

Przygotowanie

  1. 1

    Umyte mięso z kurczaka dokładnie osusz, pokrój w drobną kostkę i włóż do marynaty. Jeżeli chcesz osiągnąć bardziej wyrazisty smak, mięso przygotuj dzień przed zaplanowanym obiadem. Jeśli nie masz na tyle czasu, wystarczy zamarynować kurczaka 30 minut przed rozpoczęciem smażenia.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj sos. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce i włóż do lodówki, aby połączyć smaki.

  3. 3

    Marynowane mięso smaż na rozgrzanym oleju. Kiedy kurczak będzie już gotowy, przełóż go na talerz i odłóż na bok.

  4. 4

    Na tej samej patelni zacznij smażyć pokrojony w plastry imbir, czosnek oraz posiekaną paprykę i seler. Po chwili dodaj oczyszczone papryczki chili i orzeszki ziemne. Ponownie wrzuć mięso na rozgrzaną patelnię i zalej wszystko przygotowanym sosem.

  5. 5

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, jeszcze przez kilka minut.

  6. 6

    Gotowe danie podawaj z ryżem jaśminowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też