Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to jeden z najpopularniejszych chińskich przepisów. Zobacz, jak zrobić go we własnym domu.
Składniki
- 300 g Pierś z kurczaka
- 3 łyżki Orzeszki ziemne
- 3 łyżki Olej
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Zielona papryka
- 2 sztuki Czerwona papryczka chilli
- 1 sztuka Seler naciowy
- 5 plastrów Świeży imbir
Marynata
- 1 łyżka Skrobia kukurydziana
- 1 łyżka Wino ryżowe
- 1 łyżeczka Olej
- 1 łyżka Sos sojowy
Sos
- 2 łyżki Sos sojowy
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 łyżeczka Czarny ocet ryżowy
- 1 łyżeczka Skrobia kukurydziana
Przygotowanie
- 1
Umyte mięso z kurczaka dokładnie osusz, pokrój w drobną kostkę i włóż do marynaty. Jeżeli chcesz osiągnąć bardziej wyrazisty smak, mięso przygotuj dzień przed zaplanowanym obiadem. Jeśli nie masz na tyle czasu, wystarczy zamarynować kurczaka 30 minut przed rozpoczęciem smażenia.
- 2
W międzyczasie przygotuj sos. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce i włóż do lodówki, aby połączyć smaki.
- 3
Marynowane mięso smaż na rozgrzanym oleju. Kiedy kurczak będzie już gotowy, przełóż go na talerz i odłóż na bok.
REKLAMA - 4
Na tej samej patelni zacznij smażyć pokrojony w plastry imbir, czosnek oraz posiekaną paprykę i seler. Po chwili dodaj oczyszczone papryczki chili i orzeszki ziemne. Ponownie wrzuć mięso na rozgrzaną patelnię i zalej wszystko przygotowanym sosem.
- 5
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, jeszcze przez kilka minut.
- 6
Gotowe danie podawaj z ryżem jaśminowym.
Zobacz także: