Boeuf Stroganow

Beef Stroganow
Źródło: StockFood

Składniki

  • 800 g Wołowina
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mielona papryka czerwona
  • 2 łyżki Olej
  • 1 łyżka Masło
  • 2 sztuki Cebula
  • 250 g Grzyby świeże
  • 1 łyżka Musztarda Dijon
  • 2 łyżki Ketchup
  • 2 łyżki Sos Worcestershire
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 200 g Śmietana kwaśna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Następnie włóż je do miski, dodaj mąkę pszenną i czerwoną paprykę mieloną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut.

  2. 2

    W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj.

  3. 3

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej razem z masłem. Na rozgrzanym tłuszczu smaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj mięso i smaż całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając zawartość patelni.

  4. 4

    Pieczarki dokładnie umyj, oczyść i przekrój na połówki. Następnie dodaj grzyby na patelnię i dokładnie wymieszaj z wołowiną oraz cebulą. Po chwili dodaj musztardę, ketchup, sos Worcestershire i mieszankę obranych pomidorów z puszki. Wszystko skrop niewielką ilością wody i gotuj, aż mięso będzie miękkie.

  5. 5

    Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodaj kwaśną śmietanę, starannie wymieszaj z pozostałymi składnikami, gotuj jeszcze 3 minuty i zdejmij patelnię z palnika. Boeuf Stroganow podawaj z  ugotowanym białym ryżem lub ziemniakami.

     

    Wypróbuj także przepis na gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też