Brownie z fasoli — idealny pomysł na zdrowy deser dla całej rodziny

Brownie z fasoli
Źródło: GettyImages

Składniki

Brownie z fasoli

  • 4 Jajko
  • 2 puszki Czerwona fasola
  • 1 sztuka Banan
  • 80 g Cukier
  • 90 g Olej
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 6 łyżek Kakao

Polewa na brownie z fasoli

  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 4 łyżki Olej kokosowy
  • 8 łyżek Woda
  • 3 łyżki Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Czerwoną fasolę odsącz zalewy, przesypując ją z puszek na durszlak. Obranego banana podziel na mniejsze kawałki i włóż do miski z odcedzoną fasolą. Wymienione składniki zalej olejem i zmiksuj na jednolitą, gładką masę.

  2. 2

    Do uzyskanego kremu dodaj kakao wraz z sodą oczyszczoną oraz odrobiną soli. Zawartość naczynia wymieszaj, za pomocą kuchennej szpatułki.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, ustawiając tryb pieczenia góra-dół.

  4. 4

    Do oddzielnej miski dodaj jajka (4 małe bądź 3 duże) i połącz je z cukrem. Całość ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy ciasto stanie się puszyste, dodaj do niego fasolowo-kakaowy krem i wymieszaj łyżką, bądź szpatułką, żeby produkty połączyły się w jednolite ciasto.

  5. 5

    Przygotowaną masę przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia (brownie z fasoli możesz piec w kwadratowej brytfance lub tortownicy o średnicy 24 cm). Ciasto trzymaj w piekarniku ok. 45 minut, kontrolując jego stan wypieczenia. Może się okazać, że brownie z fasoli i banana będzie gotowe już po 30-35 minutach pieczenia. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika warto uchylić nieco drzwiczki i odczekać kilka minut.

  6. 6

    Przygotuj polewę na brownie z fasoli. Do małego garnuszka włóż niezbędne składniki i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia oleju kokosowego. Gotową polewą czekoladową polej wierzch ciasta fasolowego.

     

    Jeśli szukasz pomysłu na inny deser, wypróbuj koniecznie przepis na wegańskie brownie z malinami.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też