Kotlety z soczewicy — pomysł na szybki obiad bez mięsa
Kotlety z soczewicy, które wyglądem przypominają klasyczne mielone, swoim smakiem zachwycą nie tylko dla wegetarian. To klasyczne danie sprawdzi się na rodzinny obiad, a także na kolację, np. jako zdrowy zamiennik mięsa do burgera. Jeśli chcesz spróbować tego pysznego dania, koniecznie skorzystaj z naszego prostego i szybkiego przepisu na kotlety z soczewicy.
Składniki
Kotlety z soczewicy
- 1 szklanki Soczewica
- 2 szklanek Woda
- 1 Jajko
- 4 ząbki Czosnek
- 2 sztuki Cebula
- 1 sztuka Marchew
- 7 łyżek Mąka pszenna
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- Olej
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Chili mielone
- 1 garść Natka pietruszki
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Soczewicę w pierwszej kolejności umieść w zlewie na sitku i dokładnie przepłucz zimną wodą. Następnie przełóż ją do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, dodaj sól i zagotuj na wysokiej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika, by całość lekko bulgotała.
- 2
W przypadku pojawienia się białej piany na powierzchni — zbierz ją i wyrzuć, a następnie gotuj soczewicę pod przykryciem. Po ok. 10 minutach soczewica będzie miękka. Warto zdjąć po tym czasie przykrywkę i mieszając co chwilę odczekać jeszcze 2 minuty, by woda odparowała. Teraz wystarczy zdjąć garnek z palnika i przygotować pozostałe składniki.
- 3
Cebule obierz i pokrój drobno, obierz również marchewki, a później zetrzyj je na tarce. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry lub przepuść przez praskę.
- 4
Nagrzej patelnię i wlej na nią olej. Następnie dodaj marchew, cebulę oraz czosnek i podsmażaj razem przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając składniki.
- 5
Do podsmażonych warzyw dodaj passatę pomidorową lub koncentrat oraz przyprawy. Całość wymieszaj i zdejmij z palnika.
- 6
Po całkowitym wystudzeniu ugotowanej soczewicy przełóż ją do naczynia. Dodaj jajko, mąkę, warzywa z patelni oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj.
- 7
Teraz przygotowaną masę wystarczy formować za pomocą łyżki lub dłoni na kotleciki i obtaczać je we wsypanej do miski bułce tartej.
- 8
Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety z obu stron po ok. 4-5 minut. Odwracaj je dopiero wtedy, gdy będą zarumienione.
- 9
Tak przygotowane kotlety z soczewicy warto podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub śmietanowego z ziołami.
Innym pomysłem na kotlety warzywne jest przepis na kotlety z ciecierzycy.
Poszukując alternatywy dla tradycyjnych kotletów, warto postawić na te pyszne i szybkie w przygotowaniu kotleciki z soczewicy. Nie jest to przepis, przez który będziecie musieli biegać między alejkami sklepowymi, by znaleźć niezbędne składniki. Wystarczy, że posiadacie w domu kilka podstawowych produktów, takich jak jajka czy mąka, a w markecie zaopatrzyć się w soczewicę. Nieważne czy wybierzecie czerwoną, czy zieloną — kotleciki z soczewicy i tak wyjdą przepyszne!
Kotleciki z soczewicy — przepis nie tylko dla wegetarian
Coraz częściej szukamy przepisów na dania bezmięsne. Warto wówczas pamiętać o konieczności dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości białka. Doskonałym rozwiązaniem jest wzbogacenie jadłospisu o produkty roślinne. Soczewica białka ma całkiem sporo, dlatego jest ona uwielbiana i często spożywana przez wegan i wegetarian. Poza bogatymi pokładami białka ma w sobie mnóstwo innych wartości oraz właściwości odżywczych, o których warto poczytać.
Sposób na wykorzystanie soczewicy, który znajdziecie poniżej na pewno spodoba się również zagorzałym “mięsożercom”, szukającym pomysłu na pysznych i szybki obiad. Gwarantujemy, że kotlety z soczewicy przypadną do gustu Twoim domownikom.
Jak podawać kotlety z soczewicy?
Domowe kotlety z soczewicy można serwować tak, jak tradycyjne, mięsne odpowiedniki. Doskonale smakują z ziemniakami pod różną postacią, ale też z kaszą i surówkami ze świeżych warzywa. Można z nich przyrządzić domowe burgery w wersji wegetariańskiej. Wystarczy włożyć je do bułki i połączyć z klasycznymi produktami, np. sałatą, plastrami pomidorów, awokado i cebulą.