Kotlety z soczewicy — pomysł na szybki obiad bez mięsa

Kotlety z soczewicy
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlety z soczewicy

  • 1 szklanki Soczewica
  • 2 szklanek Woda
  • 1 Jajko
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 sztuka Marchew
  • 7 łyżek Mąka pszenna
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • Olej
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Chili mielone
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 0.5 Szklanka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Soczewicę w pierwszej kolejności umieść w zlewie na sitku i dokładnie przepłucz zimną wodą. Następnie przełóż ją do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, dodaj sól i zagotuj na wysokiej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika, by całość lekko bulgotała.

  2. 2

    W przypadku pojawienia się białej piany na powierzchni — zbierz ją i wyrzuć, a następnie gotuj soczewicę pod przykryciem. Po ok. 10 minutach soczewica będzie miękka. Warto zdjąć po tym czasie przykrywkę i mieszając co chwilę odczekać jeszcze 2 minuty, by woda odparowała. Teraz wystarczy zdjąć garnek z palnika i przygotować pozostałe składniki.

  3. 3

    Cebule obierz i pokrój drobno, obierz również marchewki, a później zetrzyj je na tarce. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry lub przepuść przez praskę.

  4. 4

    Nagrzej patelnię i wlej na nią olej. Następnie dodaj marchew, cebulę oraz czosnek i podsmażaj razem przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając składniki.

  5. 5

    Do podsmażonych warzyw dodaj passatę pomidorową lub koncentrat oraz przyprawy. Całość wymieszaj i zdejmij z palnika.

  6. 6

    Po całkowitym wystudzeniu ugotowanej soczewicy przełóż ją do naczynia. Dodaj jajko, mąkę, warzywa z patelni oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj.

  7. 7

    Teraz przygotowaną masę wystarczy formować za pomocą łyżki lub dłoni na kotleciki i obtaczać je we wsypanej do miski bułce tartej.

  8. 8

    Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotlety z obu stron po ok. 4-5 minut. Odwracaj je dopiero wtedy, gdy będą zarumienione.

  9. 9

    Tak przygotowane kotlety z soczewicy warto podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub śmietanowego z ziołami.

     

    Innym pomysłem na kotlety warzywne jest przepis na kotlety z ciecierzycy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też