Szybkie ciasto z jabłkami — przepis na puszysty wypiek z kilku składników

Ciasto z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z jabłkami

  • 600 g Jabłko
  • 200 g Mąka pszenna
  • 4 Jajko
  • 200 g Masło
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 1 płaska łyżka Proszek do pieczenia

Składniki na kruszonkę

  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do realizacji przepisu wyciągnij z lodówki wszystkie składniki. Powinny posiadać temperaturę pokojową. Masło podziel na mniejsze kawałki (najlepiej pokroić je w kostkę).

  2. 2

    Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. Kawałki owoców podziel na jeszcze mniejsze kawałeczki.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę do pieczenia. Do pieczenia puszystego ciasta z jabłkami najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. Wybraną formę natłuść odrobiną masła.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj kruszonkę do ciasta z jabłkami. W tym celu połącz ze sobą masło, cukier oraz mąkę pszenną. Całość zagniataj, aż do uzyskania konsystencji kruszonki i włóż ją do lodówki.

  5. 5

    W oddzielnej misce przygotuj puszystą masę, ubijając masło. Po chwili do masy dodaj cukier puder wraz z żółtkami i starannie wymieszaj całość. Następnie wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Masę mieszaj za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. 6

    W innym naczyniu umieść białka i ubij je na sztywny puch. Następnie dodaj je do gotowej masy na ciasto z jabłkami i wymieszaj całość za pomocą szpatułki.

  7. 7

    Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy, a na wierzchu połóż kawałki jabłek. Przed włożeniem ciasta do piekarnika warstwę owoców posyp schłodzoną kruszonką.

  8. 8

    Puszyste ciasto z jabłkami piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyłączeniem piekarnika upewnij się, czy ciasto jest już gotowe. Wystarczy wbić do środka patyczek i sprawdzić, czy jest suchy. Jeśli nie, ciasto powinno piec się jeszcze chwilę. Przed pokrojeniem wypieku jego wierzch posyp obficie cukrem pudrem.

     

    Szukasz innego pomysłu na specjał z wykorzystaniem owoców? Polecamy przepis na ciasto francuskie z jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też