Leczo z cukinii — pomysł na szybkie danie jednogarnkowe

Leczo z cukinii
Źródło: StockFood

Składniki

Leczo z cukinii

  • 3 sztuki Papryka czerwona
  • 800 g Passata pomidorowa
  • 400 g Kiełbasa
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 sztuki Cukinia zielona
  • 0.5 Łyżeczka Wędzona papryka
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku o dużej średnicy podgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do garnka, smaż do momentu zeszklenia. Kiełbasę pokrój w plasterki i także dodaj do garnka, smaż przez ok. 5 minut.

  2. 2

    Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w kostkę cukinię i smaż przez następne 5 minut.

  3. 3

    Wlej passatę pomidorową, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku i gotuj do zmięknięcie warzyw przez około 5-10 minut. Uważaj, aby nie rozgotować warzyw.

  4. 4

    Gotowe leczo z cukinii nakładaj na talerze i podawaj z preferowanymi dodatkami lub delektuj się nim jako samodzielnym daniem.

    Jeśli jesteś miłośnikiem cukinii, z pewnością spodoba Ci się także przepis na zapiekane cukinie z mozzarellą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też