Proste muffinki z truskawkami — szybki przepis na letni deser

Muffinki z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Muffinki z truskawkami

  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 125 ml Mleko
  • 170 g Cukier
  • 100 g Olej roślinny
  • 250 g Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj foremki na muffinki z truskawkami. Możesz piec je w papilotkach, silikonowych foremkach lub formie dedykowanej do pieczenia muffinek. Z przepisu powinno wyjść ok. 12 babeczek.

  2. 2

    Umyj truskawki, osusz je i podziel na mniejsze kawałki.

  3. 3

    W naczyniu połącz olej roślinny, 2 jajka i mleko. Całość mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.

  4. 4

    Do oddzielnej miski wsyp suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz cukier.

  5. 5

    Mieszankę suchych produktów wsyp do pierwszej miski z rozmieszanymi składnikami i starannie wymieszaj całość. Do tego zadania nie trzeba korzystać z miksera — wystarczy użyć z rózgi kuchennej lub większej łyżki. Następnie do ciasta dodaj przygotowane kawałki truskawek.

  6. 6

    Gotową masę na muffinki z truskawkami nakładaj do przygotowanych foremek, do ok. ½ wysokości. Babeczki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

  7. 7

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij muffinki z truskawkami i poczekaj, aż przestygną. Kiedy będą chłodne można udekorować je wedle własnego pomysłu, np. posypując cukrem pudrem, polewając polewą czekoladową, bądź przyozdobić świeżymi owocami.

     

    Wypróbuj także przepis na pyszny deser z truskawkami i mascarpone.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też