Proste muffinki z truskawkami — szybki przepis na letni deser
Muffinki z truskawkami to jeden z najprostszych sposobów na szybki deser, który usatysfakcjonuje każdego domownika. Przepis składa się z kilku prostych składników, a samo przygotowanie trwa parę minut. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać te sezonowe owoce, mamy na to sposób — wypróbuj przepis na proste muffinki z truskawkami.
Składniki
Muffinki z truskawkami
- 250 g Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 125 ml Mleko
- 170 g Cukier
- 100 g Olej roślinny
- 250 g Truskawki
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj foremki na muffinki z truskawkami. Możesz piec je w papilotkach, silikonowych foremkach lub formie dedykowanej do pieczenia muffinek. Z przepisu powinno wyjść ok. 12 babeczek.
- 2
Umyj truskawki, osusz je i podziel na mniejsze kawałki.
- 3
W naczyniu połącz olej roślinny, 2 jajka i mleko. Całość mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.
- 4
Do oddzielnej miski wsyp suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz cukier.
- 5
Mieszankę suchych produktów wsyp do pierwszej miski z rozmieszanymi składnikami i starannie wymieszaj całość. Do tego zadania nie trzeba korzystać z miksera — wystarczy użyć z rózgi kuchennej lub większej łyżki. Następnie do ciasta dodaj przygotowane kawałki truskawek.
- 6
Gotową masę na muffinki z truskawkami nakładaj do przygotowanych foremek, do ok. ½ wysokości. Babeczki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
- 7
Po upływie wskazanego czasu wyciągnij muffinki z truskawkami i poczekaj, aż przestygną. Kiedy będą chłodne można udekorować je wedle własnego pomysłu, np. posypując cukrem pudrem, polewając polewą czekoladową, bądź przyozdobić świeżymi owocami.
Wypróbuj także przepis na pyszny deser z truskawkami i mascarpone.
Raz przygotowany przepis na muffinki z truskawkami nie opuści Cię przez cały sezon letni. Babeczki prezentują się bardzo smakowicie, a po spróbowaniu pierwszego kęsa nie da się odmówić skosztowania kolejnej porcji. To absolutny as w rękawie, który przyda się, kiedy domowników najdzie ochota na coś słodkiego. Już po chwili na stole pojawią się przepyszne muffinki z truskawkami, doskonałe jako dodatek do kawy, słodki podwieczorek lub przekąska, którą można zapakować na wynos i zabrać ze sobą, np. do pracy czy szkoły.
Muffinki z truskawkami — na jakie okazje warto je przygotować?
Deser w postaci muffinek z truskawkami sprawdzi się w wielu sytuacjach. To atrakcyjny dodatek na stół, który warto przygotować na imprezę urodzinową dla dziecka. Urocze, atrakcyjnie prezentujące się babeczki z sezonowymi owocami z pewnością zasmakują najmłodszym smakoszom.
Muffinki z truskawkami mogą również urozmaicić niedzielne popołudnie. Podane po zjedzonym obiedzie, do filiżanki kawy umilą nawet pochmurny dzień. Ten prosty i szybki w przygotowaniu deser nadaje się ponadto jako przekąska do lunch boksa. Wystarczy zapakować muffinki do pojemnika, a obok nich poukładać pokrojone na mniejsze kawałki świeże owoce, np. borówki i maliny, a smaczny posiłek gotowy do zabrania na później.
Jak udekorować muffinki z truskawkami?
Muffinki z truskawkami można ozdabiać na różne sposoby. Pomysł ten sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy babeczki z owocami mają być podane w formie jednego z deserów podczas domówki, spotkania rodzinnego bądź imprezy urodzinowej. Doskonale będą się prezentować podane z kremem śmietankowym i mascarpone, udekorowane lukrem lub porcją bitej śmietany. Można je także zestawić z gałką lodów waniliowych — to pomysł, który sprawdzi się zwłaszcza podczas letnich upałów.
Muffinki z truskawkami — jak je zrobić?
Przygotowanie muffinek z truskawkami jest bardzo proste. Do wykonania przepisu nie trzeba nawet korzystać z miksera. Wszystkie składniki wystarczy starannie wymieszać, np. za pomocą rózgi kuchennej. Niezbędne składniki należy najpierw rozdzielić między dwa naczynia — w jednym wymieszać suche produkty, a w drugim całą resztę, tj. jajka, olej (lub roztopione masło) oraz mleko i połączyć, mieszając energicznymi ruchami. Następnie do masy dokładamy miks suchych składników, a po ich wymieszaniu, dodajemy pokrojone owoce. Ciasto na muffinki z truskawkami wykładamy do foremek i pieczemy, aż babeczki ładnie wyrosną i staną się apetycznie rumiane — zajmie to ok. 25 minut.