Polędwiczki w cieście francuskim. Proste i efektowne danie na święta

Polędwiczki w cieście francuskim
Źródło: GettyImages

Składniki

Polędwiczki w cieście francuskim

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 1 sztuka Polędwiczki wieprzowe
  • 200 g Grzyby suszone
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 łyżeczki Sól
  • 3 Szczypty Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Suszony tymianek
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 2 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby suszone, wymyj w zimnej wodzie, odcedź i włóż do rondelka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli, liścia laurowego, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Odstaw, wystudź i przecedź. Wyjmij liścia laurowego oraz ziele angielskie, rękoma odciśnij nadmiar pływu. Posiekaj grzyby w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Grzyby wymieszaj z cebulą, dodaj jedno jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  2. 2

    Polędwiczkę wieprzową oczyść z ew. błonek. Nasmaruj tymiankiem, posyp pieprzem i solą. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż polędwiczkę z każdej strony przez kilka sekund tak, aby zamknąć mięso. Odstaw.

  3. 3

    Ciasto francuskie rozwiń na blaszce od kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż zimny farsz grzybowy, a na niego polędwiczkę. Ciasto zlep tak, aby otulił grzyby i polędwiczkę. Roztrzep jajko i posmaruj wierzch ciasta.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też