Polędwiczki w cieście francuskim. Proste i efektowne danie na święta
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Delikatne, różowe mięso otulone grzybami i chrupiącym ciastem francuskim zasmakuje każdemu. Zobacz przepis na polędwiczki w cieście.
Składniki
Polędwiczki w cieście francuskim
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 1 sztuka Polędwiczki wieprzowe
- 200 g Grzyby suszone
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Liście laurowe
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 2 łyżeczki Sól
- 3 Szczypty Pieprz czarny mielony
- 1 łyżka Suszony tymianek
- 4 łyżki Olej roślinny
- 2 sztuki Jajko
Przygotowanie
- 1
Grzyby suszone, wymyj w zimnej wodzie, odcedź i włóż do rondelka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli, liścia laurowego, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Odstaw, wystudź i przecedź. Wyjmij liścia laurowego oraz ziele angielskie, rękoma odciśnij nadmiar pływu. Posiekaj grzyby w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Grzyby wymieszaj z cebulą, dodaj jedno jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- 2
Polędwiczkę wieprzową oczyść z ew. błonek. Nasmaruj tymiankiem, posyp pieprzem i solą. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż polędwiczkę z każdej strony przez kilka sekund tak, aby zamknąć mięso. Odstaw.
- 3
Ciasto francuskie rozwiń na blaszce od kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż zimny farsz grzybowy, a na niego polędwiczkę. Ciasto zlep tak, aby otulił grzyby i polędwiczkę. Roztrzep jajko i posmaruj wierzch ciasta.
- 4
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw polędwiczkę na 30 minut. Podawaj na ciepło.
Zobacz także:
Jaki farsz robić polędwiczki w cieście?
W materiałach przetwórie do otulenia polędwiczki wykorzystano grzyby suszone aromaty cebulką, ale można wykorzystać farsz z grzybami i kiszoną kapustą. Jak zrobić farsz szpinakowy? Do prostego! Umyj w zimnej wodzie 400 g liści młodego szpinaku, odciśnij z wody i przełóż do garnka. Dodaj łyżkę masła i duś szpinak do czasu, aż płyn wyparuje. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj, wystudź. Jak zrobić farsz z suszonych grzybów i kiszonej kapusty?Ugotuj po 100 g kapusty i grzybów. Kapustę ugotuj z soli, a do grzybów dodatkowo dodaj ziele angielskie i liścia laurowego. Wystudź i odciśnij płyn. Odłóż ziele i liścia, posiekaj na drobno kapustę i grzyby. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do kapusty i grzybów, dopraw solą, pieprzem oraz wedetą, wymieszaj i wystudź.
Jakie ciasto francuskie wybrać?
Na rynku dostępne są gotowe płaty ciasta francuskiego, które idealnie sprawdzają się do otulenia polędwiczki. Aby szybkie, tanie i proste rozwiązanie. Jeśli masz czas, możesz mieć także domowe ciastka, z których zrobisz nie tylko polędwiczkę, ale i pyszne, domowe ciastka, a wytrawne tarty.