Pasztet z dzika — przysmak nie tylko dla największych miłośników mięsa

Pasztet z dzika
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z dzika

  • 400 g Wątróbka drobiowa
  • 250 g Marchew
  • 5 ząbków Czosnek
  • 2 Jajko
  • 500 g Mięso z dzika
  • 100 g Pietruszka
  • 50 g Suszona żurawina
  • 2 szklanek Woda
  • 200 g Cebula
  • 200 g Seler naciowy
  • 100 g Seler
  • 0.6 Szklanka Bułka tarta
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 2 ziarna jałowiec
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Rozmaryn
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 1 łyżka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Ziarna pieprzu
  • 1 łyżka Lubczyk

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso z dzika starannie umyj, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 

  2. 2

    Marchewkę, pietruszkę oraz korzeń selera obierz ze skórki.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin.

  4. 4

    W dużym garnku umieść mięso z dzika, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, kawałki selera naciowego, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca, czarny pieprz, rozmaryn, majeranek, sól oraz lubczyk. Składniki zalej 2 szklankami wody i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc podgrzewania na minimalną i utrzymuj wrzenie przez kolejne 90 minut.

  5. 5

    Po wskazanym czasie do garnka dodaj wątróbkę z kurczaka i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Następny etap polega na odcedzeniu bulionu i zmieleniu ugotowanych składników w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.

  8. 8

    Do zmielonych składników na pasztet z dzika dodaj jajka, bułkę tartą oraz żurawinę. Masę starannie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

  9. 9

    Pasztet z dzika piecz w nagrzanym piekarniku przez 80 minut. Po tym czasie wyciągnij foremkę z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Upieczony pasztet z dzika należy przechowywać w lodówce. Przysmak ten można zajadać zarówno zimny, jak i po delikatnym podgrzaniu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też