Pasztet z dzika — przysmak nie tylko dla największych miłośników mięsa
Poniższa receptura na pasztet z dzika to prawdziwa petarda dla wszystkich miłośników dziczyzny. Przysmak ten to fantastyczny sposób na wykorzystanie tego niezbyt często spotykanego mięsa w naprawdę atrakcyjny sposób. Pasztet z dzika to również wartościowy element diety, który może okazać się szczególnie cenny dla osób zmagających się z anemią. Zawarte w tym przysmaku podroby charakteryzują się dużą zawartością żelaza o dobrej wchłanialności, którego spożywanie jest znamienne podczas leczenia niedokrwistości.
Składniki
Pasztet z dzika
- 400 g Wątróbka drobiowa
- 250 g Marchew
- 5 ząbków Czosnek
- 2 Jajko
- 500 g Mięso z dzika
- 100 g Pietruszka
- 50 g Suszona żurawina
- 2 szklanek Woda
- 200 g Cebula
- 200 g Seler naciowy
- 100 g Seler
- 0.6 Szklanka Bułka tarta
- 3 sztuki Liście laurowe
- 2 ziarna jałowiec
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Rozmaryn
- 1 łyżeczka Majeranek
- 1 łyżka Sól
- 0.5 Łyżeczka Ziarna pieprzu
- 1 łyżka Lubczyk
Przygotowanie
- 1
Mięso z dzika starannie umyj, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Marchewkę, pietruszkę oraz korzeń selera obierz ze skórki.
- 3
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin.
- 4
W dużym garnku umieść mięso z dzika, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, kawałki selera naciowego, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca, czarny pieprz, rozmaryn, majeranek, sól oraz lubczyk. Składniki zalej 2 szklankami wody i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc podgrzewania na minimalną i utrzymuj wrzenie przez kolejne 90 minut.
- 5
Po wskazanym czasie do garnka dodaj wątróbkę z kurczaka i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
- 6
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 7
Następny etap polega na odcedzeniu bulionu i zmieleniu ugotowanych składników w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
- 8
Do zmielonych składników na pasztet z dzika dodaj jajka, bułkę tartą oraz żurawinę. Masę starannie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- 9
Pasztet z dzika piecz w nagrzanym piekarniku przez 80 minut. Po tym czasie wyciągnij foremkę z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Upieczony pasztet z dzika należy przechowywać w lodówce. Przysmak ten można zajadać zarówno zimny, jak i po delikatnym podgrzaniu.
Zobacz także:
Pasztet z dzika to przysmak, który był jednym ze sztandarowych przepisów kuchni staropolskiej. Przyrządzony zgodnie z poniższą recepturą stanowi niezwykle wykwintne danie. Sekretem, który sprawi, że pasztet z dzika zniknie z talerzy w mgnieniu oka, jest doskonała kombinacja składników, która powoduje, że specjał ten wychodzi wilgotny oraz wyrazisty w smaku. Tradycyjny przepis najczęściej pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, jednak tę ciekawą i intrygującą potrawę warto przygotować niezależnie od okoliczności. To wspaniały dodatek do tradycyjnych kanapek czy tostów, jednak na tym nie kończą się możliwości serwowania pasztetu z dzika.
Zobacz także: Pasztet drobiowy – obowiązkowa pozycja na świąteczny stół
Z czym podawać pasztet z dzika? Sprawdzone propozycje
Pasztet z dzika to uniwersalna receptura, która może być serwowana na wiele sposobów. Przysmak ten smakuje wyśmienicie podany na zimno i właśnie w takiej formie może stanowić dodatek do ulubionych kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzył samodzielną przekąskę. Ten mięsny smakołyk znakomicie komponuje się z ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulą oraz rukolą.
Warto pamiętać o tym, że pasztet z dzika to wystawne danie, które można przygotować na uroczysty obiad. Podane na ciepło plastry ciepłego mięsa w towarzystwie sosu żurawinowego lub chrzanowego to prawdziwa gratka, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz zaproszonych na ucztę gości.