Niesamowity dżem z pigwy — smak, którego jeszcze nie próbowałeś

Dżem z pigwy
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z pigwy

  • 0.5 kilogram Cukier
  • Sok jabłkowy
  • 2 kg Pigwa
  • 2 sztuki Pomarańcza

Przygotowanie

  1. 1

    Pigwę starannie umyj, następnie obierz owoce i pozbądź się gniazd nasiennych. Obrane owoce zetrzyj, używając tarki. Pigwy można również pokroić na mniejsze cząstki. Tak przygotowane owoce umieść w garnku (najlepiej z grubym dnem), dodaj sok jabłkowy bez cukru i gotuj, do momentu zmiękczenia owoców. 

  2. 2

    W międzyczasie wyparz skórkę pomarańczy i zetrzyj ją na tarce. Z miąższu owoców wyciśnij sok. 

  3. 3

    Kiedy kawałki pigwy staną się miękkie, do garnka wsyp cukier i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę z cytrusa.  Od tego momentu zawartość garnka gotuj jeszcze przez ok. 10-15 minut.

  4. 4

    Jeszcze ciepły dżem z pigwy umieść w wyparzonych, czystych słoiczkach. Naczynia na przetwór można ponadto wypiec w piekarniku. Pamiętaj o tym, by dżem z pigwy nie sięgał do samego wieczka — pozostaw 1-2 cm wolnej przestrzeni. Następnie zakręć szczelnie słoiki.

  5. 5

    Przygotowany przetwór owocowy należy poddać pasteryzacji. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 100 st. C i umieść w nim słoiki z dżemem z pigwy. Pasteryzacja powinna trwać kwadrans. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też